Nga Shefqet Deliallisi

100 VJET
KONGRESI LUSHNJES…

Shijaku 2 ditë kryeqytet…

Foto : Ymer Deliallisi

Rrugës për Tiranë qeveria e krijuar në Lushnje dhe kongresistët për disa ditë qëndruan në Shijak në shtëpinë e Deliallisëve.
De facto këto ditë Shijaku ishte kryeqytet i Shqipërisë.
Në Shijak u mor vendimi që qeveria të instalohej në Tiranë, pasi nuk u lejua në Durrës…

Në kujtimet e tij e Ymer Deliallisi firmëtar i pavarsisë së Shqiprisë në1912, i zgjedhur senator në “Kongresin e Lushnjes” e thekson këtë moment :

” Nuk mund të qit në harresë pritjen bujare, e përkrahjen e duhun, qi gjetën kongresistat e Lushnjës, prej shtëpisë tonë, me rastin e qindrimit të tyne ne Shijak”.