Xhejms Bejker mbërriti në Shqipëri ne Shqiperi ne Qershor 1991 ne një vizitë që ishte e para e një personaliteti të tillw në historinë e raporteve mes dy vendeve.

Pritja e Bejkerit ishte e pabesueshme. Mbi 150 mijë vetë tundnin flamuj amerikanë dhe shqiptarë në shesh ndërkohë që thirrja USA dilte nga një kor gjigand. Shqipëria po dëshmonte jo vetëm ndjenjën e saj të sinqertë ndaj një vendi mik, por dukej se po falenderonte me vonesw SHBA për ndihmën që kishte dhënë në vitin 1920 për ekzistencën e saj si shtet.

Vizita e tij mbetet sipas Bejkerit më entuziastja që ndonjë Sekretar Shteti ka zhvilluar ndonjëherë në histori. I ngjitur në Tribunë, Bjeker, lëshoi një frazë që shqiptarët do ta kuptonin pak më vonë:
“Liria funksionon! Kini besim tek ajo!”

Burimi: Opinion.al