Tito Schipa, emri i vërtetë Raffaele Attilio Amedeo Schipa, 2 janar 1889 në Lecce – 16 dhjetor 1965, ishte një tenor italian, dhe konsiderohej tenori më i madh i kohës dhe një nga tenorët më të njohur të shekullit transmeton faqja Na Ishte Dikur.

Schipa lindi në Leçe, Pulia në një familje arbëreshe. Ai studioi në Milano dhe bëri debutimin e tij operistik në moshën 21 vjeç në 1910 në Vercelli. Ai më pas u shfaq në të gjithë Italinë dhe në Buenos Aires, Argjentinë. Më 1917, ai krijoi rolin e Ruggiero në La rondine të Puccini.

Në 1919, Schipa udhëtoi për në Shtetet e Bashkuara, duke u bashkuar me Kompaninë e Operës në Chikago. Ai mbeti me kompaninë e agoikagos deri në vitin 1932, pas së cilës u shfaq në Operën Metropolitane të Nju Jorkut nga 1932 deri në vitin 1935, dhe përsëri në 1941. Ai gjithashtu këndoi në Operën e San Francisko, duke filluar në 1924.

Skipa në New York

Nga 1929-1949 ai performoi rregullisht në Itali, në La Scala, Milano dhe Operën e Romës. Ai u kthye në Buenos Aires për të kënduar në 1954. Në 1957, ai vizitoi Bashkimin Sovjetik.

Disa herë Schipa u shfaq edhe në filma. Për shembull, në 1929 u shfaq në një film të shkurtër Vitaphone, duke kënduar “M’appari tutt’amor” nga opera Marta e Flotow.

Repertori skenik i Schipa, i cili në karrierën e tij të hershme kishte përfshirë një gamë të gjerë nga Verdi dhe Puccini, përfundimisht u kontraktua me rreth 20 role kongjeniale italiane dhe franceze operative, duke përfshirë Werther të Massenet, L’elisir d’amore të Donizetti dhe L’arlesiana të Cilea. Në koncert, Schipa performoi një grup të vargjeve lirike operistike dhe këngë, duke përfshirë këngë popullore napolitane dhe spanjolle.

Schipa bëri regjistrime të shumta audio të arias dhe këngëve gjatë karrierës së tij, duke filluar në Itali në vitin 1913. Dalja e tij e regjistruar përfshinte një seri të famshme të Don Pasquale të Donizetti, të bërë në vitin 1932. Ky është ende në qarkullim në CD. Ai gjithashtu regjistroi disa tango, disa prej të cilave u krijuan prej tij në spanjisht, kryesisht në Buenos Aires dhe New York. Falë turneve të tij të hershme të Amerikës Latine, Schipa ishte një tenor shumë i njohur në Amerikën Latine.

Tito Schipa ishte gjithashtu dirigjent, një traditë e realizuar sot nga Plácido Domingo. Megjithëse disa kritikë bashkëkohorë e konsideruan zërin e Schipa-it në madhësi të vogël, të kufizuar në varg dhe pak të mprehtë në timbër, ai ishte akoma jashtëzakonisht i popullarizuar në publik.

Michael Scott (The Record of Singing: 1978), ndërsa admiron hijeshinë dhe shijen e Schipa-s, thekson se nuk është e saktë të thuhet se Schipa ishte një mjeshtër i bel canto; në të vërtetë Scott dhe të tjerët e konsiderojnë regjistrimin e Schipa të “Il mio tesoro” nga Don Giovanni i Mozart si një nga më të këqijat e bëra ndonjëherë, me vrapime të ngathëta dhe zbukurime skicë.

Mostra Tito Schipa a Bari

Megjithatë, shpesh është vërejtur se kjo është ndoshta regjistrimi më i keq që Schipa është bërë ndonjëherë; dhe fragmente të mbijetuara nga një shfaqje e drejtuar e operës në New Orleans në 1935 e tregojnë atë në formë të shkëlqyer.

Materiali u pregatit nga stafi i faqes Naishtedikur.info, materiali mund të meret dhe publikohet diku tjetër duke cituar burimin. Faleminderit/Naishtedikur.info