Rënia e bustit të Enver Hoxhës – 20 Shkurti

Mijëra qytetarë u ngritën më 20 shkurt të vitit 1991 për të shembur simbolin e komunizmit, pak muaj pasi regjimi i vjetër që po jetonte ditët e tij të fundit kishte lejuar pluralizmin politik.

Rrëzimi i bustit të Hoxhës u nxit nga greva e urisë e ndërmarrë nga disa qindra studentë për t’i hequr universitetit emrin e tij.

20 shkurti tani është caktuar si dita e kujtesës kombëtare për martirët dhe viktimat e regjimit komunist. Ajo shënoi në fakt edhe fundin e diktaturës në Shqipëri.

Pamjet e atyre ngjarjeve, në sheshin “Skënderbej” bënë xhiron e botës dhe e vunë edhe një herë Shqipërinë në fokus të zhvillimeve ndërkombëtare.

Rrëzimi i bustit të diktatorit Enver Hoxha do të shënonte edhe ndarjen me të shkuarën dhe fillimin e një epoke të re, atë të demokracisë.

Te gjitha te drejtat e videos i perkasin:
© Fatmir Çepani
fatmircepani@gmail.com

Te drejtat mbrohen nga:
© Zyra Shqiptare për të Drejtën e Autorit (ZSHDA)

Ndalohet kopjimi, editimi, transmetimi dhe shfaqja e videos nga palet e treta. Te gjitha ngarkimet pirate do te kontestohen sipas ligjeve perkatese te Republikes se Shqiperise.