Plot 47 vite me pare , me 25 tetor 1970 perfundoi elektrifikimi I plotë I Shqiperisë , permasat e punës që u bë , shifra , krahasime dhe fakte . Një prize , një çelës elektrik dhe mandej një radio ishin një mrrekulli e paparë që linte pas shekujt e errësires dhe do të ndryshonte standartin e jetes në të gjitha drejtimet … I rëndita këto në fillim , jo per të”mbrojtur” titullin e këtij shkrimi , por per të treguar një realitet që , nuk e di perse

I trembemi ti themi ashtu siç është e verteta … Drita e Partisë … Mosha më lejon të kujtoj si sot këtë 47 vite të shkuara , kur në Razmen Piktoreske u festua në Shkallë vëndi pikrisht me 25 tetor 1970 , dita e elektrifikimit të Shqiperise . Pra M.Madhe ishte edhe e fundit që treti bishtukun dhe ndezi Driten e … Isha fare fëmijë , dhe s’bashku me bashkëmoshatarin tim , me të mirin shok të jetes Mustafen , ose siç I thërasim ne , Muçon, u ngjitem në këmbë aso kohe në Razem per të festuar .

Veçmas të tjerave kujtojme se u kënaqem tek shikonim atmosferen frestive me cirkun kinez , por edhe tek tek kujtonim se si I kishim tretur një natë më pare bishtukë , të cilet na bënin drite , per të bërë detyrat e klases se dytë që ishim . Deri vonë rrinim duke ndezur dhe fikur çelësin e dritave , nuk na besohej se nepermjet atyre telave vinte gjithë ajo dritë . Ky ishte realiteti I 47 viteve më pare sot , gati I pabesueshem , ky realitet.Sot.. E kujt do I shkonte ndermend, gjithë kjo teknologji…

Fëmijet e brëzit të sotem , as që e imagjojnë , kush ishte kandili ,ose bishtuku që , na bënte në dritë , per të shkruar e lexuar . Ndaj në këtë kohë kur në M.Madhe mungon edhe një museum për të njohur të rinjtë me bishtukun , mendojmë Bashkia M.Madhe do të duhej që festen e drites … ta rikthente në një festë popullore në Ramen piktoreske , aty fare bukur çdo 25 tetor do të duhej të flakëronte nga ngjyrat e dritave të festes…

Burimi: revista-fjala.com