Një raport vjetor për mbretërinë italiane të vitit 1940 jep një seri të dhënash për situatën në Shqipërinë e atyre viteve.

Raporti përmban të dhëna të konsiderueshme lidhur me gjendjen e atyre viteve në transport, burime natyrore, tregti etj.

Përtej disa mangësive të vogla që ka raporti, një e dhënë e rëndësishme e tij është ajo që lidhet me situatën e tregtisë së atyre viteve, ku evidentohen me emra dhe me natyrë aktiviteti çdo tregtar apo familje tregtare e atyre viteve.

Një pjesë e këtyre tregtarëve pas luftës do të përballeshin me tatimin e jashtëzakonshëm e do të shpronësoheshin; një proces që vijon të ketë ndikim edhe në ditët e sotme ku pasardhësit kërkojnë dëmshpërblim për aktet e viteve ‘45-‘46.

“SCAN” nis sot serinë e publikimit të raportit për tregtarët e Shqipërisë së viteve ’40, duke u fokusuar fillimisht te eksportuesit.

Në pjesën e raportit që përmban listën e eksportuesve dhe të produktit për 14 qytete të vendit, autoritetet e kohës kanë shënuar 44 tregtarë e familje tregtare që merreshin kryesisht me eksportin e produkteve bujqësore.

Kompanitë eksportuese të vitit 1940

Shkodër

 1. Tara Brahimi-Arra
 2. Gaspër Çurçia & De Angelis-Trungje peme
 3. Muhamet Draçini-Lesh
 4. Kahreman vll. Ahmeti- Vezë
 5. Kin Vll. Fishta- Erëza
 6. Shaqir Miloti-Arra
 7. Caf Vila-Duhan i paketuar

Berat

 1. Lluk Bandilli-Vezë
 2. Jean Cylaku-Ullinj dhe vaj ulliri
 3. Jan Kondasi-Drithëra

Kavajë

 1. Bajram Dedej-Lëkurë
 2. Veli Haxhi-Vezë e vaj ulliri

Korçë

 1. Vançi Serani-Fasule
 2. Shoqëria koncesionare e qymyrgurit “Mborje”-Linjit
 3. Sotir Statobërdha- Dru dhe qymyr druri
 4. Thoma G.Rota-produkte bulmeti

Delvinë-Gjirokastër

 1. Veli Malile& Shoqëria- Ullinj e vaj ulliri
 2. Aleks Talo-Produkte bulmeti

Durrës

 1. Xheb Aliço-Produkte Bulmeti
 2. Habil Beshiri-Vaj ulliri, lesh e drithëra
 3. Spiro Tiri & Vëllezërit- Fertilizues me origjinë shtazore

Elbasan

 1. Hiqmet Baholli- Drithëra
 2. Demir Gripshi-Ullinj e vaj ulliri

Fier 

 1. Zoj Bano-Fara lini
 2. Thoma Decolli-Produkte peshku
 3. Nebi Gjata dhe Vëllezërit-Fasule
 4. Vangjel Lulja- Fara lini
 5. Lon Ndreu-Erëza
 6. Eqrem Peshkëpia-Lajthi

Konispol 

 1. Abdyl Besho-Produkte bulmeti

Kukës

 1. Sali Pula-Lëkurë
 2. Spahi Vella-Trungje pemësh

 Leskovik

 1. Andon Tasho-Produkte bulmeti

Sarandë

 1. Bektash e Avdiu Rushiti
 2. Spiro Çavo-Dru dhe qymyr
 3. Dhionis Kapacori-Produkte bulmeti
 4. Vasil Tambaqi & Shoqëria-Duhan i paketuar
 5. Pano Zaho-Ullinj e vaj ulliri
 6. Miho Zhongo-Frutat e pemës së Dushkut

Tiranë

 1. Jonuz Caku- Fertilizues me origjinë shtazore
 2. Filip Guriazu-Lesh
 3. Shoqëria “Kraba”-Linjit

Vlorë

 1. Thanas Duni- Frutat e pemës së Dushkut
 2. Xhemil Meço-produkte bulmeti

Lista e tregtarëve që importonin në vitin 1940

Gjirokastër

 1. Mino Mezini-Import pijesh dhe ushqimesh
 2. Pandeli Papamikali-Import aksesorësh dhe aparatesh radio
 3. Vëllazëria Theohari-Import orësh dhe argjendarie

Berat

 1. Kozma F.Cici-Import pajisjesh elektrike
 2. Vangjel Haxhistasa-Import barnash mjekësore
 3. Gjergji Nushi-Import manifakture dhe artikuj mode
 4. Llaq Salepi & Vëllezërit-Import manifakture e artikuj mode

Korçë

 1. Illo Dh. Argjendari-Import orësh dhe argjendarie
 2. Nodha Bimbli-Import aksesorësh dhe aparatesh radio
 3. Kristo Kocia-Import artikujsh kancelarie
 4. Pandi K. Ligori-Import armësh
 5. Eftim Opari & Bijtë-Import letre për paketime
 6. Opari&Terezi-Import automjetesh dhe pjesësh këmbimi

Delvinë

 1. Vllazën Tonidhi-Import manifakture e artikuj mode

Durrës

 1. Hajdar Bilali-Import mobilerie e druri të përpunuar
 2. Muhamet Dakoli& Vëllezërit-Import letre për paketime
 3. Kalemi & Rrufa-Import materialesh elektrike
 4. Vangjel Manushi-Import manifakture dhe artikuj mode
 5. Vasil Muzina-Import makinerish bujqësore, drithëra, ushqime e karamele
 6. Lin Vlashi& Vëllezërit-Import parfumesh

Elbasan

 1. Hysen Bakalli-Import ushqimesh e pijesh
 2. Vllazën Çaka-import bojërash, kinkalerish e hekurishte
 3. Ahmet Shyti-Import mobiljesh e druri të përpunuar
 4. Ibrahim Velencia-Import materialesh elektrike

Fier

 1. Taq Bozdo-Import aparatesh radio dhe aksesorë
 2. Kosma Nitto-Import ushqimesh e pijesh
 3. Ligor Panajoti & Vëllai-Import letre për paketim
 4. Nas Shtëmbari-Import artikujsh kancelarie
 5. Lic Xega-Import parfumesh
 6. Kostandin Zoto-Import mobiljesh e druri të përpunuar

Libohovë

 1. Mahmut Toto-Import ilaçesh

Përmet

 1. Irakli Saqellari-Import ilaçesh

Sarandë

 1. Bektash & Avdi Rushiti
 2. Timoleon Gjini-Import ushqimesh dhe drithërash
 3. Fadil Isufi& Vëllezërit –Import artikujsh kancelarie, aparate fotografike, orësh dhe bizhuterish
 4. Janeta Koço– Import makinerish bujqësore
 5. Karallamb&Aleks Papa– Import pëlhurësh leshi, pambuku e mëndafsh
 6. Mihal Llambro-Import armësh
 7. Spiro K.Nino-Import orësh, argjendarie e stolish të çmuara
 8. Miho Papadhimitri-Import aparatesh fotografike e instrumentesh muzikorë
 9. Sulo Puto& Vëllezërit
 10. Vëllazëria J.Pollo-Import motorësh
 11. Vëllazëria Puto-Import automjetesh, gomash, vajrash lubrifikuese e drithëra

Shkodër

 1. Gaspër Çurçia-Import automjetesh e pjesësh këmbimi
 2. Sadik Gruda& Shokët-Import hekurishtesh, bojërash, llak dhe kinkaleri
 3. Ndrek Kaçulini-Import aparatesh radio e aksesorë
 4. Haki Kraja-Import armësh
 5. Smalj Shurdha-Import instrumentesh muzikore e aparatesh fotografike
 6. Xhemal Tafaj-Import artikujsh prej lëkure

Tiranë

 1. Ali Kaceli & Vëllezërit-Import instrumentesh muzikore e aparatesh fotografike
 2. Filip Vesha-Import biçikletash e aksesorësh
 3. Kooperativa Bujqësore e Tiranës-Import pajisjesh për bujqësinë
 4. “S.T.I.D.E”-Import aparatesh radio e aksesorësh
 5. Xhemal Haxhi Xhaxhi-Import artikujsh prej lëkure

Vlorë

 1. Nekip Bega-Import pajisjesh kancelarie
 2. Doga&Gjorgja-Import parfumesh
 3. Albino Frapicini-Import aparatesh radio e aksesorë
 4. Musa Jonuzi-Import hekurishtesh e kinkaleri
 5. Koçi Risilia-Import biçikletash e aksesorësh
 6. Hasim Xhiku-Import artikujsh prej lëkure /SCAN/