Demir Hyskja
Demir Hyskja

Demir Hyskja është një aktor i mirënjohur shqiptar. U lind më 1 janar 1937 në Elbasan.(Vdiq Më 6 gusht 2016)

Arsimin fillor dhe të mesëm e kreu në qytetin e lindjes. Në vitet 1951-1955 përfundoi shkollën e mesme të ndërtimit. Teknik ndërtimi në vitet 1955-1962 dhe më tej aktor në teatrin “Skampa”. Gjatë punës 30-vjeçare në teatër ka realizuar mbi 50 role kryesore. Në Kinostudion “Shqipëria e Re” ka realizuar 24 filma artistike dhe dokumentarë. Është dekoruar disa herë me dekorata të shkallëve të ndryshme deri tek “Naim Frashëri i Klasit të Parë”. Në vitin 1969 nderohet me titullin “Artist i Merituar” dhe në vitin 1979 nderohet me titullin e lartë “Artist i Popullit”. Është zgjedhur katër herë radhazi deputet në Kuvendin Popullor.

Filmografia

Dhe vjen një ditë – (1986)… Baki Branica
Kronikë e atyre netëve – (1986) (TV)
Hije që mbeten pas – (1985)… Babai i Agronit
Fushë e blertë fushë e kuqe – (1984)
Kohë e largët – (1983)… Kolin Stringari

Një emër midis njerëzve – (1983)
Nëntori i dytë – (1982)
Shokët – (1982)… Drejtori i uzinës
Dëshmorët e monumenteve – (1980)… mesues Andrea
Një ndodhi në port – (1980) … babai i Artanit

Me hapin e shokëve – (1979) (TV)
Një natë nëntori – (1979) (TV)
Përtej mureve të gurta – (1979)… Kasemi
Gjyshi partizan – (1978)… Gjyshi< Dollia e dasmës sime - (1978) Një udhëtim i vështirë - (1977) Fije që priten - (1976)... I shoqi i Besës Pylli i lirisë - (1976)... Beu< Në fillim të verës - (1975)... Shoku Mali Rrugicat që kërkonin diell - (1975)... Halimi Shpërthimi - (1974) Operacioni Zjarri - (1973)... Kometa Kur zbardhi një ditë - (1971)... Shoferi Thoma Shpuza Mëngjeze lufte - (1971) Ilegali Gadhnjim mbi vdekjen - (1967)