Shpetim Shmilli
Shpetim Shmilli

Shpëtim Shmili lindur në Tiranë në vitin 1941. Po në Elbasan kreu arsimin 7-vjeçar e si të gjithë fëmijët e familjes mbaron Shkollën Pedagogjike. Për afro tre vjet punon mësues në Shtërmen e Cërrik të Elbasanit. Talenti si aktor ishte i dukshëm e kjo u bë shtysë që të vazhdonte studimet e larta për aktor në degën e dramës në fakultetin “Aleksandër Moisiu”, pranë Teatrit Popullor. I mbaron studimet në vitin 1964 e po këtë vit emërohet aktor pranë teatrit profesionist të Elbasanit. Shmili gjeti një teatër që kishte krijuar traditë dhe interpretoi krah aktorëve të njohur të kohës si Lec Shllaku, Demir Hyskja etj. Po atë vit vjen edhe roli i parë për të në dramën e Xhemal Brojës, “Linda”, ku Shpëtimi interpreton rolin e inxhinier Pirros. Por karriera e tij e nisur në vitin 1964 do të shënonte shumë suksese. Katër vjet më vonë, në vitin 1968 realizon me sukses një figurë të veçantë, Robert Çimçakizin. Regjisori Viktor Gjika do ta rikthente në ekran dhjetë vjet më vonë me rolin e zotit Valeta në filmin, që edhe sot përcillet mjaft këndshëm nga brezi i ri “Gjeneral Gramafoni”. Deri në vitin 1988, Shpëtim Shmili do të realizonte 11 role të spikatur, ku mund të veçohet roli i oficerit gjerman te “Këshilltarët”, arkeologut në “Dëshmorët e monumenteve”, për të vazhduar në filmat “Pas vdekjes”, “Fushë e blertë, fushë e kuqe”, “Një jetë më shumë” etj. Deri në vitin 1994, kur do të ndahej nga jeta nga një sëmundje e papritur, artisti do t’i sillte teatrit “Skampa” madhështinë e dikurshme në vitet e para të tranzicionit tepër të vështirë, që sapo kishte nisur edhe në këtë teatër, si drejtues i këtij institucioni të rëndësishëm të jetës kulturore-artistike në Elbasan. Më 1982, teksa punonte në teatrin “Skampa” nderohet me medaljen “Naim Frashëri”, në 1990-n me urdhrin “Naim Frashëri”, dhe më vonë me medaljen e 45- vjetorit të Çlirimit. Titullin “Artist i Merituar” e mori në vitin 1992, ndërsa “Qytetar Nderi i Elbasanit”, më 1999.

Rolet në teatër

“Linda” (Inxhinier Pirro); “Kutia prej argjendi” (Rouperi) 1964; “Njeriu që pa vdekjen me sy” (Vagabondi) 1965; “Trumbeterja” (Nike Steirmishi); “Udha e largët” (Ilia) 1966; “I pesti u zu i gjallë” (Komandanti i postës); “Udha e Zavalinjve” (Shpendi); “Hijet ikin nga malet” (Azizi) 1967; “Firmat e vogla” (Mihal Zuha) 1968; “Sinjalet e natës” (Martini); “Fundi i një intrige” (Llazi) 197l; “Familja e peshkatarit” (Selimi); 1972: “Orteku” (Thesponenti); 1972: “Viti ‘61” (Petriti); 1974: “Vëllezërit” (telefonisti); 1975: “Gërma në gur” (piktori); 1976: “Hakmarrja e madhe” (Majori gjerman); 1976: “Lulet e Shegës” (Beqir Aga); 1977: “Oshëtima në male” (Don Engjëlli); 1983: “Dy krisma në Paris” (Esat Pasha); 1984: “Telashet e një ndeshje” (Bushi); 1984: “Kyçi i artë” (Abedin Naçe); 1992: “Hajdutët” (Hajduti),”I Pangopuri”, “Neperka” (Horaci);1989;

Rolet në kinematografi

1968: “Horizontet e hapura” (Robert Çamçakizi); 1978: “Gjeneral Gramafoni” (Zoti Valeta); 1979: “Një natë nëntori” (Krimineli Suat); 1979: “Radiostacioni” (Gaqo); 1979: “Këshilltarët” (oficeri gjerman); 1980: “Dëshmorët e monumenteve” (arkeologu); 1980: “Pas vdekjes” (Vurko); 1984: “Ëndërr për një karrige” (Ganiu); 1984: “Fushë e blertë, fushë e kuqe” (Filipi); 1985: “Melodi e pandërprerë” (përgj.sektori); 1986: “Kronika e atyre viteve”; 1986: “Një jetë më shumë” (tregtari); 1988: “Tre vetë kapërxejnë malin” (Kasemi).