Eva Alikaj
Eva Alikaj

Eva Alikaj lindi në Tiranë më 25 prill 1961. Kur ishte vetëm 21 vjeç, fitoi Kupën si Aktorja më e mirë e Festivalit V të Filmit Artistik Shqiptar, me filmin “Njeriu i mirë” (1982). Një vit më pas, u diplomua për aktore në Akademinë e Arteve të Tiranës dhe iu bashkua trupës së Teatrit Kombëtar.

Edhe në teatër ka një fillim shumë të mirë, me rolin e Xhulietës në tragjedinë “Romeo e Xhulieta” të Shekspirit. Vazhdon të luajë me sukses në film, duke u vlerësuar me çmime. Linda tek “Shirat e vjeshtës” (1984) i dhuron Medalionin e Festivalit VI, Etleva tek “Treni niset në shtatë pa pesë” (1988) – Çmimin e Dytë. Role të tjerë janë Ilona në “Botë e padukshme” (1987), Ana në “Jeta në duart e tjetrit” (1990), Evgjenia në “I paharruari” (1984), Drita në “Vendimi” (1984), Irena në “Hije që mbeten pas” (1985), Edlira në “Stolat në park” (1988).

Kritika

Sinqeritet dhe natyrshmëri të interpretimit, duke krijuar edhe një portret të veçantë të saj. Qysh prej vitit 1991 jeton në Austri, ku edhe u martua me një nështetas të huaj, duke marrë mbiemrin e tij, Eva Lossl. Më 1995 u rikthye përkohësisht në Shqipëri dhe interpretoi rolin e fundit në filmin “Përdhunuesit”.

Në 1993 lind djalin e saj, Xhino, i cili studjon për violinë. Në 2006 shfaqet në një rol të vogël të një filmi austriak. Dhë në 2007 kthehet përkohësisht Tiranë për një muzikal.

Hera e fundit e shfaqur në publikun shqiptar ishte në qershor 2009, për cmimet Kult.

Filmografia

Muzikal Austrian – Lola Blau (2007) muzikal shfaqur ne Tiranë

Vier Frauen und ein Todesfall …. Dalina (2 episode, 2007), – Mundtot , – Schlachtfest

Mord auf Rezept – (2006) (TV) ….Pastruesja (Film Austriak)

Përdhunuesit- (1995)

Valsi i Titanikut (1990), teater-komedi

Jeta në duart e tjetrit – (1990) ..Ana

Stolat në park – (1988) ……..Edlira

Treni niset më shtatë pa pesë – (1988) …. Etleva

Botë e padukshme – (1987) ……Ilona

Hije që mbeten pas – (1985) ……Irena

Pallati 176 – (1985) ….Elsa

Shirat e vjeshtës – (1984) ……. Linda

I paharruari – (1984) …. Evgjenia

Vendimi – (1984) …. Drita

Njeriu i mirë – (1982) …. Vera