Liri Lushi
Liri Lushi

Liri Lushi është aktore shqiptare e lindur në Tiranë, Shqipëri ne 1954. Është diplomuar në Akademinë e Arteve të Bukura, Tiranë dega e Aktrimit. Karrierën artistike e filloi në moshën trembëdhjetë vjeçare kur fitoi çmimin e parë si interpretuesja më e mirë me monologun: “Tregim për katër kufitarët” nga Ferat Cakaj. Trofeun e dytë ja solli Festivali i 9-të në RTSH këtë herë si këngëtare.

Më pas erdhën rolet e para në film dhe teatër. Roli i Shote Galicës tek drama “Gërsheti i luftërave”, i interpretuar me mjeshtëri të lartë artistike e bëri atë të njohur tek shqiptarët kudo në botë.

Jeta e saj artistike në skenën e teatrit “ Aleksandër Moisiu”, Durrës është e mbushur me role dhe krye role gjithmonë të duartrokitura. Në vitin 2000, Liri Lushi largohet nga vendi i saj dhe vendoset me familjen në Cyrih të Zvicrës. Nuk shkëputet në asnjë moment nga profesioni i saj si aktore. Pasioni dhe puna e përkushtuar i sjell role të reja në filma të produksionit zviceran; “Strähl” nga Dschoint Ventschr AG, Zürich, “Dilemma” nga Silvia Film Production AG, Zürich, “Ditë e natë” nga Chris Niemeyer, Schweizer Fernsehen.

Prej marsit 2004, Liri Lushi është drejtor artistik i Studios për Teatër dhe Film të krijuar nga ajo vetë me emrin e aktorit të madh shqiptar “Aleksandër Moisiu”.

Filmografia

 • 1976 – Thirrja ( Regjisor: Femi Oshafi) Roli – Mara
 • 1976 – Zonja nga qyteti (Regjisor: Pirro Milkani) Roli – Shpresa
 • 1978 – Gjyshi partizan ( Regjisor: Jani Tane) Roli – Ermira
 • 1979 – Dorina ( Regjisor: Agim Qirjaqi) Roli – Dorina
 • 1979 – Mysafiri (Regjisor: Hysen Hakani) – Roli – Arta
 • 1982 – Rruga e lirisë ( Regjisor: Esat Musliu) Roli – Dila
 • 1993 – Këtu bën ftohtë ( Regjisor: Pluton Vasi) Roli – Nëna
 • 1989- Kush eshte vrasesi
 • 1999 – Valsi i ngrirë në Prishtinë ( Regjisor: Bashkim Hoxha) Roli-Gazetarja
 • 2000 – Brezi (Regjisor: Liri Lushi) – Roli – Motra
 • 2002 – Dilema – (Regjisor: Tobias Ineichen/ Silvia Produktion AG, Zürich) Roli – Gruaja
 • 2004 – Strähl ( Regjisor: Manuel Flurin Henry / Dschoint Ventschr AG, Zürich ) Roli – Nëna e Bekos
 • 2008 – Ditë e natë ( Regjisor: Chris Niemeyer/Schweizer Fernesehen) Roli- Danijela Vrdoljak

Teater

 • 1977 – Prometeu i lidhur (Regjisor Pirro Mani) – Roli – Hera
 • 1977 – Kush hidheshin themelet ( Regjisor Vangjush Furrxhi ) Roli – Laja
 • 1978 – Të isha njëzet vjeç ( Regjisor: Haxhi Rama) Roli – Centralistja
 • 1978 – Gërsheti i luftrave ( Regjisor: Kadri Pirro) Roli – Shote Galica
 • 1979 – Dorina (Regjisor: Kadri Pirro) – Roli – Dorina
 • 1981 – Netë tragjike amerikane ( Regjisor: Spiro Urumi) Roli – Enxhi
 • 1985 – Serafina Topia ( Regjisor: Kadri Pirro) Roli – Serafina Topia
 • 1986 – Shi në plazh ( Regjisor: Haxhi Rama) Roli –
 • 1987 – Telefon në mesnatë ( Regjisor: Kadri Pirro) Roli –
 • 1987 – Mariana Pineda (Regjisor: Drita Agolli) – Roli – Mariana Pineda
 • 1989 – Monserati ( Regjisor: Foto Vogli) – Roli – Nëna
 • 1991 – Rikardi i tretë – ( Regjisor: Agim Qirjaqi) – Roli – Lady Anna
 • 1993 – Vdekja e një mbretëreshe ( Regjisor: Foto Vogli, Ludmill Çakalli) Roli – Mbretëresha Teuta
 • 1995 – Ishulli i çmendur ( Regjisor: Gëzim Kame) – Roli – Kurtizanja
 • 1995 – Tre burra kërkojnë një grua (Regjisor: Haxhi Rama) – Roli – Aktorja
 • 1996 – Mirandolina (Regjisor: Haxhi Rama) – Roli Mirandolina
 • 1997 – Kolltuku (Regjisor: Haxhi Rama) – Roli – Moderatorja
 • 1997 – Këngë dashurie me korba ( Regjisor: Bashkim Hoxha) – Roli Zana
 • 1998 – Kosova djep Lirie (Skenari dhe regjia: Agim Doçi, Alqi Boshnjaku)
 • 2000 – Shtëpia e kukullës ( Regjisor: Liri Lushi) – Roli – Nora
 • 2008 – Elegji për Teutën ( R.Qosja, M.Kuteli,L.Poradeci,Folku shqiptar) Roli – Teuta
 • 2008 – Bakantet e Euripidit (Versioni i Roul Schrott) Roli – Agave

Regji

 • 2000 Brezi (Naim Kelmendi) – Regjia: Liri Lushi
 • 2004 –Pleshti (Dritëro Agolli) – Regjia: Liri Lushi
 • 2005 – Flaka e Janarit (Libreti dhe regjia: Liri Lushi)
 • 2005 – Planeti Moisi (Bardhyl Kosova) – Regjia: Liri Lushi
 • 2005 – Don Zhuani (Molier) – Regjia: Liri Lushi
 • 2006 – Monserati (Emanuel Robles) – Regjia Liri Lushi
 • 2008 – Elegji për Teutën (R.Qosja,M.Kuteli,L.Poradeci,Folku shqiptar) – Regjia – Liri Lushi
 • 2008 – Bakantet ( Euripidi ) – Regjia Liri Lushi