Roza Anagnosti
Roza Anagnosti

Roza Anagnosti lindi më 27 tetor 1943 në Tiranë, Shqipëri, aktore e shquar e Teatrit Kombëtar dhe kinematografisë, bashkëshorte e regjisorit po ashtu mjaft të njohur Dhimitër Anagnosti. E filloi karrierën ne Teatrin “Migjeni” të Shkodrës. Vetëm 20 vjeç, hyri në kinematografi me rolin e mësueses në filmin “Detyrë e posaçme” (K. Dhamo, 1963).

Një vit më pas luajti Filen në filmin “Toka jone” (H. Hakani, 1964). Viti 1966 ishte viti i bashkëpunimit të suksesshëm me regjisorët debutues Dhimitër Anagnosti e Viktor Gjika, ne filmin “Komisari i drites”. Pas këtij filmi Roza dhe Dhimitri martohen dhe jetojnë në Tiranë. Për Rozën fillon periudha më e shkëlqyer e karrierës, me role të shumta në Teatrin Kombetar në Tiranës dhe në kinematografi.

Roza Anagnosti bëhet një aktore shumë e kërkuar nga regjisorët. Luan mbi 20 filma dhe fiton disa çmimet të rëndësishme kombëtare. Çifti Anagnosti bëhet simbol i suksesit në art. Disa nga filmat më të suksesshëm janë tek “Plagë të vjetra” (Dh. Anagnosti, 1969), ”Fije që priten” (M. Fejzo, 1976) me të cilin fitoi Medalionin e Festivalit të vitit 1977, “Mesonjëtorja” (M. Fejzo, 1979) me të cilin u shpall aktorja më e mirë dhe fitoi Kupën e Festivalit më 1981. Me filmin “Rruga e lirisë” fitoi Medalionin e dytë.

Filmat e tjere janë “Ndergjegja” 1972, “Qyteti me i ri ne bote” 1974, “Ne shtepine tone” 1979, “Dita e parë e emërimit” 1981, “Besa e kuqe” 1982, “Taulanti kerkon nje motër” 1984, “Pranverë e hidhur” 1985, “Bote e padukshme” 1987, “Familja ime” 1987, “Vrasje në gjueti” 1987, “Rikonstruksioni” 1988, “Kthimi i ushtrisë së vdekur” 1989, “Vetmi” 1990. Përveç shumë vlerësimeve e çmimeve për karrierën, Roza Anagnosti mban titullin “Artiste e Merituar” dhe “Mjeshtre e Madhe e Punës”.

Filmografia

 • Gjoleka, djali i Abazit (2006)
 • Valsi i Titanikut (1990) teater-komedi
 • Vetmi (1990) , Bardha
 • Kthimi i Ushtrisë së Vdekur (1989)
 • Rikonstruksioni (1988) (TV)
 • Botë e padukshme (1987)…..doktoreshë Besmira
 • Familja ime (1987)
 • Vrasje ne gjueti (1987)
 • Gurët e shtëpisë sime (1985)
 • Taulanti kërkon një motër (1984), Luli
 • Besa e kuqe (1982) – Mrika
 • Rruga e lirisë (1982)
 • Dita e parë e emrimit (1981)
 • Mësonjtorja (1979)……….Dafina
 • Në shtëpinë tonë (1979)
 • Fije që priten (1976)
 • Qyteti më i ri në botë (1974)
 • Ndërgjegja (1972)………..Arta
 • Plagë të vjetra (1968)……Vera
 • Komisari i dritës (1966)….Rudina
 • Toka jonë (1964) …. Filja
 • Detyrë e posaçme (1963)