Ngjarje

1851 – Teleskopi i parë patentohet nga shkencëtari Alvan Clark.
1839 – U themelua Virginia Military Institute në Lexington, Virginia, ShBA.
1864 – Gjenerali amerikan William Tecumseh Sherman filloi djegjen e qytetit Atlanta, Georgia, ShBA.
1887 – U ekzekutuan anarkistët Haymarket Martyrs August Spies, Albert Parsons, Adolph Fischer dhe George Engel.
1889 – Washington u pranua shteti i 42-të i ShBA-ve.

1918 – Józef Piłsudski shkoi në Varshavë the vendos fqi supreme ushtarake në Poloni. Polonia fiton pavarësinë.
1926 – U themelua U.S. Route 66.
1930 – Patenta numër US1781541 iu dhurua fizikantëve Albert Einstein dhe Leó Szilárd për zbulimin e tyre.
1942 – LDB: Gjermania përfundoi okupimin e Francës.
1966 – NASA lëshoi anijën kozmike Gemini 12.

1975 – Shteti jugor i Afrikës, Angola, shpall pavarësinë nga ish-fuqia koloniale e saj, Portugalia, duke nxitur kështu luftë civile
2000 – Të paktën 150 skiatorë, shumica e të cilëve fëmijë, vdesin në zjarrin e fuqishëm që shpërtheu në sistemin e teleferikëve në Alpet austriake.
2004 – Yasser Arafat u vërtetua i vdekur nga Organizata Çlirimtare Palestineze nga burime të pa njohura. Mahmoud Abbas u zgjodh kryetar OÇP-ës minuta më vonë.

Lindje

1821 – Fjodor Dostojevski, letrarpublicist dhe novelist rus,
1945 – Daniel Ortega,politikan dhe kryetar nikaraguan
1962 – Demi Moore aktore amerikane

Vdekje

397 – Shën Martini, shenjtor katolik
1855 – Sören Kierkegaard, filozof danez
1917 – Liliuokalan, mbretëresh e fundit e Havajeve.
1974 – Pär Lagerkvist, shkrimtar suedez, nobelist
2004. – Jaser Arafat, politikan palestinez. (*1929).

Përvjetor

1918 – Pavarësia e Polonisë
1965 – Pavarësia e Zimbabvesë
1975 – Pavarësia e Angolës