Frati françeskan, publicisti dhe shkrimtari i njohur, At Zef Pllumi, para se të vdiste la një ndër mesazhet më me vlerë drejtuar popullit shqiptar, lidhur me integrimin në Bashkimin Evropian.

Sipas asaj çfarë thotë shkrimtari, problemi mund të jetë vetë populli, ndaj dhe këshilla e tij lidhet drejtpërdrejt me pikëpamjet e tij.

At Zef Pllumi, theksonte se për tu bërë pjesë e këtij Unioni Kontinental, së pari populli shqiptar duhet të mësohet me pikëpamjet perëndimore, të krijohet një grup i mirë intelektualësh, dhe paskëtaj kjo mundësi mund të hapet dhe për vendin tonë.

Ai e dinte mirë se ç’fliste! Ky mesazh vlen edhe sot: “Pa iu ndërru truni këtij populli – e truni ndërrohet në shkolla kryesisht – dhe pa u formu një çetë intelektualësh me pikëpamje perëndimore, ne nuk kemi kurrsesi si menojmë me hy në Europë”!

Burimi: Konica.al