Përmbajtja e filmit
“Dy here mat” është një film komik dhe i pëlqyer për publikun. I drejtuar nga Bujar Kapexhiu që kesaj rradhe në një rol kryesor. Filmi është i mbushur me situata komike te papritura. Ilo Pinci, specialist i peshkut dhe i midhjeve, i cili është edhe shahist i njohur, arrin në një qytet të vogël bregdetar si i ftuar në një simultane shahu. Por ajo që e shtyn më shumë të vijë në këtë qytet, është deshira e tij e fshehtë për të zbuluar të dhëna praktike dhe teknike në lidhje me kultivimin e midhjeve.

Gjatë një diskutimi ai hedh poshtë mendimin e Sazanit, specjalist dhe kultivues i midhjes. Vajza e Sazanit edhe ajo një e talentuar në shah’, merë pjesë. Ilo është i bindur se do ta përballojë lehtësisht ndeshjen me shahistët vendas, por në simultane munded nga Rudina e vogel, ku vendos një midhje si simbol të mretëreshës. Ai pranon humbjen e dyfishtë, kur merr vesh se ajo është vajza e kundërshtarit të tij edhe në punë.