Filmi “Historiani dhe kameleonët” prodhim i vitit 1988.

Regjia : Saimir Kumbaro. Skenari : Qamil Buxheli & Saimir Kumbaro. Producent : Shqipëria e re. Muzika : Aleksandër Lalo.

Përmbajtja e filmit
Vitet ’30. Ambicia e çmendur e monarkut të provojë se rrjedh nga një familje e lashtë fisnikësh sjell në Shqipëri një historian të huaj. I huaji do të punojë midis autoriteteve të një prefekture të panjohur të mbretërisë midis njerëzve të degjeneruar dhe injorantë të cilët duke u futur në situata komike bëhen qesharakë dhe të pa respektueshëm.

Aktorët
Bep Shiroka … Maksuti
Sulejman Pitarka … Zenel Beu
Albert Verria … Historiani
Birçe Hasko … Komandant Muharremi

Piro Kita … Bashkëpunëtori i Historianit
Liza Hajati
Fadil Kujovska … Fotografisti
Ferdinand Radi … Xhandar Mevlani
Viktor Gjoka

Enver Dauti … Drejtori i burgut
Sejfulla Myftari … Xhandari
Anil Frasheri … Kozmai
Vilson Gjoça … Aliko
Aristotel Stefani
Suela Konjari