BEKIM FEHMIU
BEKIM FEHMIU

Bekim Fehmiu ka lindur në Sarajevë më 1 qershor 1936. Më pas familja e tij u vendos në Shkodër ku qendroi për 3 vjet dhe pastai shkoi në Prizren në vitin 1941, ku Bekimi kaloi fëmijërinë e tij. Bekimi u bë pjesë e klubit të aktrimit në shkollën e tij të mesme në Prizren, dhe pas diplomimit ai u bë një anëtar i Qarkut Teatrit Popullor në Prishtinë, i vetmi Tetër profesionist në gjuhën shqipe në Jugosllavi. Ai u diplomua në Fakultetin e Artit Dramatik në Beograd në vitin 1960.
Në vitin 1960, Fehmiu u bë një anëtar i Dramës Jugosllave Teatrit në Beograd, nga i cili u largua në vitin 1967, (duke konsideruar vehten të keqtrajtuar), për t’u bërë një artist i lirë.
Suksesi i parë i madh Fehmiut ishte në vitin 1967 tek filmi “Skupljači perja” (Ciganët e gëzuar), i cili fitoi dy çmime në Kanë dhe u propozua për çmimin Oskar. Me pas ishte De Laurentiis i cili, në vitin 1968, e mori për filmin “Aventurat e Uliksit”. Ky ishte filmi i parë që e bëri Fehmiun një ikonë në Evropë.

Fehmiu luajti edhe në Amerikë, filmi i tij i parë amerikan, “The Adventurers”, nuk pati sukses. Më pas ai luajti edhe filma të tjerë. Pavarësisht nga filmat e tij të Hollivudit arritjen pak sukses kritik, ai shkëlqeu në kinemanë evropiane si dhe në teatër. Ai ka interpretuar në nëntë gjuhë.
Në vitin 1987, ai protestoi ndaj trajtimit që qeverisa Jugosllave i bënte shqiptarëve të Kosovës.

Fehmiu u martua me aktoren serbe Branka Petrić. Ata kishin dy djem, Hedon dhe Uliks dhe banuan në Beograd. I biri Uliks Fehmiu është gjithashtu aktor.

Bekim Fehmiu u gjet i vdekur më 15 qershor 2010 në banesën e tij në Beograd. Raportet deklaruan se ka kryer vetëvrasje. Ai ishte 74 vjeç. Trupi i tij u dogj dhe hiri u shpërnda në një lumë në Prizren.

Fehmiu mori pjesë në 41 filma nga viti 1953 deri në 1998. Në vitin 2001, u botua një libër prej kujtimeve Bekim Fehmiut, me titull Blistavo i Strasno (Brilliant dhe i tmerrshëm), i cili përshkruan jetën e tij deri në vitin 1955, vit që ai u bë aktor.

Filmografia:
Opštinsko dete (1953)
Sasha (1962)
Nebo Pod isto (1964)
Neprijatelj (1965)

Puca Ko otvoriće mu vetvete (1965)
Klakson (1965)
Devojka (1965)
Roj (1966)
Morgan: A Suitable Case for Treatment (1966)

Vreme ljubavi (1966)
Tople godine (1966)
Protest (1967)
Skupljači perja (1967)
Uzrok smrti ne pominjati (1968)

Prljave ruke (1968, TV film)
L’Odissea (1968, international TV miniseries)
The Adventurers (1970)
Klopka za generala (1971)
The Deserter (1971)

Paljenje Rajhstaga (1972, TV film)
Libera, amore mio… (1973)
The Last Snows of Spring (1973)
Il testimone deve tacere (1974)
Cagliostro (1974)

Il gioco della verità (1974)
Deps (1974)
Košava (1974)
Pavle Pavlović (1975)
Permission to Kill (1975)

Salon Kitty (1976)
Disposta a tutto (1977)
Black Sunday (1977)
Specijalno vaspitanje (1977)
Stići pre svitanja (1978)

Partizanska eskadrila (1979)
I vecchi e i giovani (1979, mini-serial)
Široko je lišće (1981)
La Voce (1982)
Sarâb (1982)

Crveni i crni (1985)
Poslednja priča (1987, TV film)
Un bambino di nome Gesù (1987, TV mini-serial)
Disperatamente Giulia (1989, TV mini-serial)
Genghis Khan (1992)

Il cuore e la spada (1998, TV film)

Burimi: Gazeta Vatra