Histori

Home Histori

“The New York Times”: Mrekullia shqiptare që u mësua vetëm në 1990

Dritëhedhje mbi historinë pak të njohur se si i shpëtuan shqiptarët hebrenjtë prej nazistëve Kishte një grup jo të vogël vendesh...

1934, projektligji i mbretërisë: Kush martohej me të huaj përjashtohej nga posti shtetëror

Duket e habitshme por në parlamentin shqiptar të vitit 1934 është propozuar që ata shqiptarë që martohen me gra të...

Aventura e arratisjes së Robert Rados me vëllain e Besim Zekthit nga liqeni i...

Bardhyl Berberi Sapo makina del sipër, në Qafën e Thanës e shfaqet pamja e kaltër liqenit si në një ekran filmi,...

Një pllakë përkujtimore për Parlamentin e parë shqiptar

Nga Qerim Vrioni Disa vite më parë shoqëroja një mik italian nëpër Vlorë e, sidomos në pikat simbol të qytetit....

“Tajvani”, parku ku lindën dashuritë me turistet lindore dhe historitë e rralla të kohë

Nga Uvil Zajmi Edhe sot, njerëzit takohen po aty. Është pika më e lehtë për t’u arritur dhe më e...

Makinat me të cilët udhëtonte Enveri. Ja historia e “Mercedes 600”

Nga Leonard Veizi Në historinë njerëzore të 100 viteve të fundit, një nga kureshtitë më të mëdha ka të bëjë dhe...
video

VIDEO e rrallë: Misioni dhe prezenca britanike në vitin 1944 në Shqipëri

Shqipëria u pushtua në prill 1939. Më shumë se dy vjet më vonë, kur SHBA, Britania dhe BRSS hynë në luftë,...

Faik Konica: Vallë anarqia, ku do ta shpjerë vendin?

Shqiptarët kishin zakon të thoshin se shpëtimin dhe përparimin e Shtetit e ndalojnë tre veta: Esadi (Toptani), Bib Doda, Ismail...

Nga Tirana e viteve 70: Historia e një rinie të ndërprerë

Nga Robert Qafzezi Ishin vitet shtatëdhjetë dhe pikërisht viti shkollor 1973-74 tek gjimnazi i famshëm “Petro Nini Luarasi”. Ishin vitet më...

Arkitekti nga Elbasani që krijoi Xhaminë Blu 500 vite më parë

Perandoria Osmane, e më pas Republika e Turqisë, ka pasur një traditë shumë të shquar në projektimin dhe ndërtimin e...

MOS HUMBISNI

error: INFORMACION I RUAJTUR