Ngjarje

216 p.e.s. – 78.000 ushtarë vrahen në betejën e Kanaesë
1776 – U firmos Deklarata e Pavarësisë në SHBA.
1870 – Në Londër hapet hekurudha nëntokësore e parë e quajtur Tower Subway.
1922 – Kina goditet nga një tajfun i fuqishëm, i cili shkakton vdekjen e 60 mijë personave.
1931 – Ajnshtajni inkurajon të gjithë shkenctarët që të largohen nga kërkimet ushtarake.
1934 – Gleichschaltung: Adolf Hitler bëhet Führer i Gjermanisë.

1939 – Albert Einstein dhe Leó Szilárd i shkruajnë letër presidentit Franklin D. Roosevelt të e shtyjnë të fillojë projektin Manhattanpër të prodhuar armë nukleare.
1949 – Greqia me forcat e saj ushtarake organizoj dhe kryeu sulmin e armatosur kundër trojeve kufitare shqiptare në sektorin e Devollit, duke shkelur kështu edhe integritetin territorial të RPSH.
1967 – Tuneli i dytë Blackwall hapet në Greenwich, Londër.
1990 – Iraku sulmon Kuvajtin.
2000 – Republikanët nominuan politikanin nga Texasi, George W. Bush, si kandidat presidencial dhe Dick Cheneyin si nënpresident në Konventën partiake në Philadelphia.

2007 – Kompania “Mattel” tërheq nga tregu pothuajse një milion lodra të prodhimit kinez, pasi të jetë zbuluar se ato përmbanin në vete një materie toksike të rrezikshme për shëndetin.

Loading...

Lindje

1696 – Mahmud I, Sulltan osman (v. 1754)
1923 – Shimon Peres, politikan izraelit
1984 – Giampaolo Pazzini, futbollist italian.

Vdekje

1849 – Mehmet Ali Pasha, Mbreti i Egjiptit, me prejardhje shqiptare (l. 1769)
1922 – Alexander Graham Bell, shkencëtar dhe inxhinier kanadez, shpikësi i telefonit (l. 1847)
1923 – Warren G. Harding,politikan dhe kryetar i SHBA-ve
1934 – Paul von Hindenburg, politikan gjerman, presidenti i 2-të i Gjermanisë (l. 1847)
1949 – Memo Bejko, Hero i Popullit shqiptar, i cili u vra gjatë një ndeshjeje më forcat shoviniste greke në postën kufitare të Vidohovës (Kolonjë).