Ervis Gega ishte vetëm 16 vjet kur në fillim të korrikut të vitit 1990 bashkë me qindra shqiptarë të dëshpëruar pushtuan ambasadat e huaja në Tiranë. Sot  ajo është pjesë e orkestrës së Bonit.

Lajmin shqiptarët për një ngjarje të tillë e mësuan nga televizionet italiane, raporton gazeta gjermane “Der Spiegel”.

Në ambasada arritën të hynin më shumë se 3 mijë qytetarë hynë vetëm në ambasadën gjermane. Shumica kaluan përmes murit të shembur nga një burrë me kamion.

Njerëzit u futën edhe në konsullatat e Greqisë, Italisë dhe Francës.

Diplomatët perëndimorë i inkurajuan qytetarët që të kalonin murin duke e ditur se kjo do të sillte rrëzimin e regjimit komunist.

Më 7 korrik 1990 të shtrirë përtokë në ambasadën gjermane ishin 3199 njerëz.

Gjatë qëndrimit një grua solli dhe në jetë një vajzë, e cila u quajt Germana./GazetaDita.al

Ervis Gega, në vitin 1990

Ervis Gega in 2012 as a violinist with the Bonn Orchestra. © Ervis Gega
Am 3. Juli 1990 durchbrach ein Lastwagen mit vier Männern die Mauer der Deutschen Botschaft in Tirana und setzte damit den Anfang für eine Welle von Tausenden von Flüchtlingen, die in den folgenden Tagen auf das Gelände der gerade neu erbauten Deutschen Botschaft strömten, in der Hoffnung, auf diesem Weg ihr Land verlassen zu können.: Albanian asylum-seekers, demanding change, climb the wall of the German embassy in Tirana, July 1990. © Lothar Parzeller
A bronze statue of Albania’s Communist founder Enver Hoxha falls to the ground while under attack from pro-democracy demonstrators in the centre of the Albanian capital Tirana, Wednesday, Febr. 20, 1991. According to fresh reports reaching Vienna Thursday, soldiers fired shots in the air to disperse another pro-demonstration. (AP-Photo/at/L. Lika-ATA)
Albanina refugees coming from Tiranna burst out of joy as the Italian ferry “Espresso Grecia” transporting them from Albanian docks in Brindisi 13 July 1990.
Bildnummer: 52428993 Datum: 05.08.1990 Copyright: imago/Sven Simon Ankunft von Flüchtlingen aus Albanien in Geseke/Eringerfeld, Personen , Objekte; 1990, Geseke, Eringerfeld, Deutschland, Zug, Züge, Flüchtlinge, Flüchtling, Flüchtlingszug, Flüchtlingszüge, Waggon, Waggons, Gleise, Gleis, Menschenmenge, DB, Deutsche Bahn, Bundesbahn, albanisch, albanische; , quer, Kbdia, Totale, Transport, Logistik, Wirtschaft, , Bahn, Verkehr, , Europa, Albaner; Aufnahmedatum geschätzt
Am 3. Juli 1990 durchbrach ein Lastwagen mit vier Männern die Mauer der Deutschen Botschaft in Tirana und setzte damit den Anfang für eine Welle von Tausenden von Flüchtlingen, die in den folgenden Tagen auf das Gelände der gerade neu erbauten Deutschen Botschaft strömten, in der Hoffnung, auf diesem Weg ihr Land verlassen zu können. German embassy staff treat a wounded Albanian asylum-seeker who entered the embassy in July 1990. © Peter Gebert