Ai hyri në histori me mbi nëntëdhjetë filma, duke përfshirë një seri shumë të gjatë të filmave të shkurtër me karakter Charlot (“The Tramp” në origjinal), dhe me 11 filma. Aktor, regjisor, skenarist, si dhe kompozitor muzikor dhe producent filmi. Chaplin ishte një nga regjisorët më të rëndësishëm të të gjitha kohërave.

Tre çmime “Oscar”të fituara (1929, 1972, 1973) dhe vlerësime të ndryshme si Kavaljer i Perandorisë Britanike (1975), Urdhër i Madh i Nderit të Republikës Italiane (1952), Komandant i Legjionit të Nderit (1971) dhe vlerësim “Honoris Causa” në Letërsi në Universitetin e Oksfordit (1962), japin vetëm pjesërisht një ide të peshës së tij në historinë e kinemasë.

Chaplin arriti të kalojë tranzicionin epokal midis heshtjes dhe zërit të padëmtuar. Sezoni i parë përfshin kryeveprat si “Il monello” (me të rinjtë Jackie Coogan, xhaxhai Fester i “Familjes Addams”), “La fever del oro” dhe “Luci della città”, ndërsa në fazën e dytë ata kthehen me “Diktatori i madh” (në të cilin tallet me Adolf Hitlerin në periudhën para luftës), “Luci della Ribalta” dhe “Monsieur Verdoux”.

Puna e tij e fundit, që nga viti 1966, është “Contessa of Hong Kong”, në të cilën ai drejton nga regjisori Marlon Brando dhe Sophia Loren.

Burimi: Gazetasi.al