Kur në vitin 1950, CIA amerikane dhe shërbimi sekret britanik MI6 kryen një aksion të përbashkët në Shqipërinë komuniste që asokohe drejtohej nga Enver Hoxha, aksioni përfundoi si mos më keq.

Gjiganti mediatik britanik BBC, shkruan se përgjatë katër viteve këto dy shërbime ishin “dekonspiruar” dhe manovruar me qëllim nga Sigurimi Sekret Shqiptar. 300 prej agjentëve të tyre përfunduan të vdekur.

Për shumë vite dështimi i këtij aksioni ishte kritikuar nga agjenti britanik i shërbimit inteligjent, Kim Philby i cili spiunonte për sovjetiket.

Por historiani britanik Steve Long ka gjetur prova të reja për këtë periudhë, raporton “zeri.info”.

Në fotografinë e publikuar nga BBC e cila është shfaqur në Tiranë shihet një i burgosur që po dërgohej për ekzekutim.

Credit: Albana Kasapi, BBC