Dhjetori i vitit 1962 do të shënonte një ngjarje të madhe jo vetëm për Radio Tiranën, por në përgjithësi për jetën artistike në vendin tonë. Nga 24-26 të këtij muaji u zhvillua Festivali i parë i këngës në Radio. Nismëtarët e këtij festivali ishin përgjegjësi i redaksisë së muzikës, Abdulla Grimci dhe redaktori i po kësaj redaksie, Vath Cangu, në të njëjtën kohë kompozitorë dhe autorë këngësh.

Festivali i 1-rë i Këngës në RTSH
Prezantuesit: Margarita Xhepa & Luigj Gurakuqi Jr.
Radio: Radio Tirana

Festivali i 1-të i Këngës në RTSH u zhvillua në 24-26 Dhjetor të vitit 1962 në Tiranë.
Festivali u zhvillua ne kater nete 21, 22, 23 dhe 26 dhjetor 1962.
Dirigjentët Kristo Kote dhe Agim Krajka

Nuk u dha asnje çmim i pare, por pas disa vitesh RTSH shpalli si Këngë fituese “Femija e pare”, kënduar nga Vaçe Zela.

Cmimi i dyte u dha per kenget:
“Kendoj” muzika Avni Mula, teksti Ismail Kadare, kenduar nga Avni Mula dhe Meliha Doda

“Lule te bukura sjell pranvera” muzika Mark Kaftalli, teksti Cesk Ndreka, kenduar nga dueti Florinda e Ndrek Gjergji dhe dueti Violeta Simoni e Xhavit Xhepa
“Vashezo” muzika dhe teksti Koço Uçi, kenduar nga Qemal Kertusha dhe Meliha Doda

Cmimi trete u dha per kenget:
“Mos me qorto” muzika Vath Cangu, teksti Dionis Bubani, kenduar nga Violeta Simoni dhe Qemal Kertusha
“Femija e pare”, muzika Abdulla Grimci, teksti Dionis Bubani, kenduar nga Vaçe Zela dhe Qemal Kertusha

U dhane çmime te veçanta per kengetaret:
Cmimi i pare: Vaçe Zela
Cmimi i dyte: Avni Mula, Qemal Kertusha
Cmimi i trete: Meliha Doda, Florinda Gjergji, Violeta Simoni

1 – KENDOJ – Avni Mula
Muzika: Avni Mula
Teskti: Ismail Kadare & Luigj Gurakuqi

2. KAM NJE MALL – Rudolf Stamolla
Muzika: Gaqo Avrazi
Teksti: Luan Qafzezi

3 – MOS ME QORTO – Violeta Simoni
Muzika: Vath Çangu
Teskti: Dionis Bubani

4. LULE T`BUKURA KA PRANVERA – Florinda Gjergji & Ndrek Gjergji
Muzika: Mark Kaftalli
Teskti: Çesk Ndreca

5 – VASHEZO – Meliha Doda
Muzika dhe teksti : Koço Uçi

6. FEMIJA I PARE – Vace Zela
Muzika: Abdulla Grimci
Teksti: Dionis Bubani

7. CASTE TE PAHARRUARA – Rudolf Stamolla
Muzika: Aleko Kareco
Teksti: Haki Bejleri

8. ERE PRANVERORE – Vace Zela
Muzika: Tish Daija
Teksti: Llazar Siliqi

9. LEMZA – Vace Zela
Muzika: Agim Krajka
Teskti: Haxhi Rama

10 – FEMIJA I PARE – Qemal Kertusha
Muzika: Abdullah Grimci
Teksti: Dionis Bubani

11 – LEMZA – Ylber Gimjani
Muzika: Agim Krajka
Teksti: Haxhi Rama

MUNGOJNE KENGET:
“MOS ME QORTO” – Qemal Kertusha (dublimi)
“KAM NJE MALL” – Gaqo Cako (dublimi)
“VASHEZO” – Qemal Kertusha (dublimi)

“CASTE TE PAHARRUARA” – Hiqmete Pazari (dublimi)
“ERE PRANVERORE” – Pjeter Gjergji (dublimi)
“LULE TE BUKURA SJELL PRANVERA” – Violeta Simoni & Xhavit Xhepa (dublimi)

Krijuar ne maj 2018

Kartela dhe grafika kontribut i administratoreve te faqes (P. Bj)

Burimi: https://www.facebook.com/ksh.faqjazyrtare – Kinematografia Shqiptare