Durres, ish shkolla “10 korriku” ne vite te ndryshme.U ndertua ne vitet 1900-1912 (thone) si shkolle greke, ne vitin 1912 u be spitali i kryqit te kuq zvicerian, pas vitit 1944 u be “Shkolla 10 Korriku”, ne fillim te viteve 80 u shemb dhe ne oborrin e saj u gjeten rrenojat e Forumit bizantin te shekullit V (qe e quajne edhe Rotondo).

Ndodhet ne qender te Durresit, mbrapa Pallatit te kultures, rruges qe shkon per tek gjy, kata.

Durres pak para vitit 1912, shkolla greke ose sic njihet ”ish shkolla 10 korriku”. FOTO: AQSH

Qendra Durresit ne 1914, me shigjete te kuqe duket shkolla greke ose sic njihet ”ish shkolla 10 korriku”.

Qendra Durresit ne 1916, majtas me kryq te kuq mbi cati eshte shkolla greke ose sic njihet ”ish shkolla 10 korriku”.

Qendra Durresit ne 1924, majtas duket shkolla greke ose sic njihet ”ish shkolla 10 korriku”.

Qendra Durresit ne vitet 40, majtas me kryq te kuq duket shkolla greke ose sic njihet ”ish shkolla 10 korriku”. Fotografuar nga bashkia drejt pallatit te kultures.

Forumi bizantin i shekullit V. U zbulua ne fillim te viteve 80 ne vendin ku ishte shkolla 10 korriku.

Qendra e Durresit vitet 2010.
1-ndertesa bashkise
2-xhamia ne qender
3-Pallati kultures
4-Forumi bizantin (rotondo), ku para viteve 80 ndodhej shkolla 10 korriku

Durres, vendi ku ndodhej ish shkolla ”10 korriku” (me kryq te kuq ne foton lart), ne qender te Durresit, mbrapa Pallatit te kultures. ne rrugen qe te con tek gjykata. Tani aty ndodhet Forumi bizantin i shekullit te V, (rotondo) i cili u zbulua ne fillim te viteve 80, kur u prish shkolla. Shkolla “10 korriku” ndodhej tek ai pallati verdhe majtas dhe zona e forumit bizantin ishte oborri i shkolles.

Materiali u dërgua për faqen Naishtedikur.info nga autori z. Kozma Borova, materiali mund të meret dhe publikohet duke përmendur burimin dhe autorin e tij. Faleminderit.