Faik Konica
Faik Konica

Faik Konica është një poet shumë i njohur. Faik Konica mori mësimet e para në Konicë dhe i vioj për pakë kohë të jezuitët në Veri, në Shkodër. Më pas u shkollua në shkollat franceze në Lidje,në Stamboll.Në Dizhon dhe në Paris ndoqi studimet për filozofi. Ai fitoi disa konkurse, duke u nderuar me cmime për aftësit e tij intelektuale jo të zakonshme. U diplomua për letërsi në Universitetin e Harvardit të SHBA. Ai mësoi gjithnjë dhe thoshte vetë se ishte një student i perjetshëm. Konica mbahet si një nga njerzit më të ditur në kulturën shqiptare të këtij shekulli.Rruga e tij shkollore e jetës tregon se ai e njohu Shqipërinë nga Jugu në Veri dhe shkoi gjithnjë prej Lindjës në Përëndim. Kjo është rruga e tij e zhvillimit kulturor.

Konica ka zhvilluar veprimtari të jashtëzakonshme kulturore e atdhetare me botimin e revistave “Albania e Trumpeta e Krujës” me themelimin e shoqëris VATRA dhe me redaktimin e gazetës “Diellit” në Amerikë. Mirpo, vlera më madhe e punës së tij është bindja se kombi nuk ndërrohet pa vetëdijën për identitetin e tij. Prandaj bëri perpjekje të mëdha për krijimin e alfabetit të përbashkët , për krijimin e normës së gjuhës së përbashkët të shkrimit dhe kundërshtimin e kulturave të mbyllura krahinore si në nivel të krijimtaris ashtu edhe në nivel të propagandës kombëtare. Konica mori pjesë dhe në jetën politike shqiptare: u zgjodh kryetar në Kongresin e Trieshtës(1913), ku kundërshtoi copëtimin e Shqipërisë; ishte anëtar i Qevëris së Vidit dhe u emertua ambasador i shqipëris në SHBA deri në vdekje.

I pa sherrin politikës si shum shkrimtarë shqiptarë. Ai vet mendonte se s’duhët të hidhërohet njeriu kur humbë një lojë politike(për Nolin). Por e pësoi dhe vetë , veprimtaria e tij politike dhe letrare u keq interpretua nga regjimi komunist. Faik konica është themeluesi i modelit kulturor kritik të letërsisë shqipe, themelues i kritikës letrare, si dhe nismëtarë i prozës moderne shqipe. Gjykimi i tij kritik për veprat e kohës mbetet i pazëvendësueshëm dhe sot. Konica krioi një stil të ri në letrat shqipe.

Shumë kritikë e kan cilësuar si krijuesin e prozës shqiptare, ndërsa Noli e pranon si mësuësin e tij në stil e në gjuhë. Ai ishtë i veqantë në të gjitha fushat e veprimtarisë, ndërsa vlera të pamohueshme të tij, mbetën veprat:” Një ambasadë e Zulluve në Paris “(1922), ” Dr. Gjilpëra (1824). ” Shqipëria si m’u duk “(1928), si dhe esetë për Shqipërinë. Kishtë stil të veqantë dhe ishtë mjeshtër i formave të shkurtra letrare. MJESHTRIN I FJALES SHQIPE,të cilin shum autor të huaj e vlersuan lartë, -si Studenti më i aftë i asaj kohe (dhe mbante kontakte me Molier). Vdiq me 15 dhjetor të vitit 1942.