Një raport vjetor për mbretërinë italiane të vitit 1940 jep një seri të dhënash për situatën në Shqipërinë e atyre viteve.

Raporti përmban të dhëna të konsiderueshme lidhur me gjendjen e atyre viteve në transport, burime natyrore, tregti etj.

Përtej disa mangësive të vogla që ka raporti, një e dhënë e rëndësishme e tij është ajo që lidhet me situatën e tregtisë së atyre viteve, ku evidentohen me emra dhe me natyrë aktiviteti çdo tregtar apo familje tregtare e atyre viteve.

Një pjesë e këtyre tregtarëve pas luftës do të përballeshin me tatimin e jashtëzakonshëm e do të shpronësoheshin; një proces që vijon të ketë ndikim edhe në ditët e sotme ku pasardhësit kërkojnë dëmshpërblim për aktet e viteve ‘45-‘46.

“SCAN” nis sot serinë e publikimit të raportit për tregtarët e Shqipërisë së viteve ’40, duke u fokusuar fillimisht te eksportuesit.

Në pjesën e raportit që përmban listën e eksportuesve dhe të produktit për 14 qytete të vendit, autoritetet e kohës kanë shënuar 44 tregtarë e familje tregtare që merreshin kryesisht me eksportin e produkteve bujqësore.

Në ditët në vijim do të publikohet lista e të gjithë tregtarëve dhe familjeve tregtare që ushtronin aktivitet brenda territorit të vendit.

Kreshnik KUÇAJ/SCAN

Kompanitë eksportuese të vitit 1940

Shkodër

-Tara Brahimi-Arra

-Gaspër Çurçia & De Angelis-Trungje peme

-Muhamet Draçini-Lesh

-Kahreman vll. Ahmeti- Vezë

-Kin Vll. Fishta- Erëza

-Shaqir Miloti-Arra

-Caf Vila-Duhan i paketuar

Berat

-Lluk Bandilli-Vezë

-Jean Cylaku-Ullinj dhe vaj ulliri

-Jan Kondasi-Drithëra

Kavajë

-Bajram Dedej-Lëkurë

-Veli Haxhi-Vezë e vaj ulliri

Korçë

-Vançi Serani-Fasule

-Shoqëria koncesionare e qymyrgurit “Mborje”-Linjit

-Sotir Statobërdha- Dru dhe qymyr druri

-Thoma G.Rota-produkte bulmeti

Delvinë-Gjirokastër

-Veli Malile& Shoqëria- Ullinj e vaj ulliri

-Aleks Talo-Produkte bulmeti

Durrës

-Xheb Aliço-Produkte Bulmeti

-Habil Beshiri-Vaj ulliri, lesh e drithëra

-Spiro Tiri & Vëllezërit- Fertilizues me origjinë shtazore

Elbasan

-Hiqmet Baholli- Drithëra

-Demir Gripshi-Ullinj e vaj ulliri

Fier 

-Zoj Bano-Fara lini

-Thoma Decolli-Produkte peshku

-Nebi Gjata dhe Vëllezërit-Fasule

-Vangjel Lulja- Fara lini

-Lon Ndreu-Erëza

-Eqrem Peshkëpia-Lajthi

Konispol 

-Abdyl Besho-Produkte bulmeti

Kukës

-Sali Pula-Lëkurë

-Spahi Vella-Trungje pemësh

 Leskovik

-Andon Tasho-Produkte bulmeti

Sarandë

-Bektash e Avdiu Rushiti-

-Spiro Çavo-Dru dhe qymyr

-Dhionis Kapacori-Produkte bulmeti

-Vasil Tambaqi & Shoqëria-Duhan i paketuar

-Pano Zaho-Ullinj e vaj ulliri

-Miho Zhongo-Frutat e pemës së Dushkut

Tiranë

-Jonuz Caku- Fertilizues me origjinë shtazore

-Filip Guriazu-Lesh

-Shoqëria “Kraba”-Linjit

Vlorë

-Thanas Duni- Frutat e pemës së Dushkut

-Xhemil Meço-produkte bulmeti

Raporti i vitit 1940 për Shqipërinë që i drejtohet mbretërisë italiane analizon ndër të tjera edhe situatën e importit. Në serinë e dytë të publikimeve të SCAN për tregtarët e vitit 1940, vijnë emrat e 60 tregtarëve, familjeve tregtare e kompanive që importonin artikuj të ndryshëm.

Interesant është fakti se në vitin 1940 ka një numër të madh tregtarësh që importojnë aparate radio, parfume e deri edhe armë. Përtej mangësive që mund të ketë raporti lidhur me emrat e tregtarëve, rezulton se Saranda është qyteti me numrin më të madh të importuesve, kjo edhe për faktin se kishte portin nga i cili kryheshin shkëmbimet kryesore me Italinë.

Pjesa e dytë- Lista e tregtarëve që importonin në vitin 1940

Gjirokastër

Mino Mezini-Import pijesh dhe ushqimesh

Pandeli Papamikali-Import aksesorësh dhe aparatesh radio

Vëllazëria Theohari-Import orësh dhe argjendarie

Berat

Kozma F.Cici-Import pajisjesh elektrike

Vangjel Haxhistasa-Import barnash mjekësore

Gjergji Nushi-Import manifakture dhe artikuj mode

Llaq Salepi & Vëllezërit-Import manifakture e artikuj mode

Korçë

Illo Dh. Argjendari-Import orësh dhe argjendarie

Nodha Bimbli-Import aksesorësh dhe aparatesh radio

Kristo Kocia-Import artikujsh kancelarie

Pandi K. Ligori-Import armësh

Eftim Opari & Bijtë-Import letre për paketime

Opari&Terezi-Import automjetesh dhe pjesësh këmbimi

Delvinë

Vllazën Tonidhi-Import manifakture e artikuj mode

Durrës

Hajdar Bilali-Import mobilerie e druri të përpunuar

Muhamet Dakoli& Vëllezërit-Import letre për paketime

Kalemi & Rrufa-Import materialesh elektrike

Vangjel Manushi-Import manifakture dhe artikuj mode

Vasil Muzina-Import makinerish bujqësore, drithëra, ushqime e karamele

Lin Vlashi& Vëllezërit-Import parfumesh

Elbasan

Hysen Bakalli-Import ushqimesh e pijesh

Vllazën Çaka-import bojërash, kinkalerish e hekurishte

Ahmet Shyti-Import mobiljesh e druri të përpunuar

Ibrahim Velencia-Import materialesh elektrike

Fier

Taq Bozdo-Import aparatesh radio dhe aksesorë

Kosma Nitto-Import ushqimesh e pijesh

Ligor Panajoti & Vëllai-Import letre për paketim

Nas Shtëmbari-Import artikujsh kancelarie

Lic Xega-Import parfumesh

Kostandin Zoto-Import mobiljesh e druri të përpunuar

Libohovë

Mahmut Toto-Import ilaçesh

Përmet

Irakli Saqellari-Import ilaçesh

Sarandë

Bektash & Avdi Rushiti

Timoleon Gjini-Import ushqimesh dhe drithërash

Fadil Isufi& Vëllezërit –Import artikujsh kancelarie, aparate fotografike, orësh dhe bizhuterish

Janeta Koço– Import makinerish bujqësore

Karallamb&Aleks Papa– Import pëlhurësh leshi, pambuku e mëndafsh

Mihal Llambro-Import armësh

Spiro K.Nino-Import orësh, argjendarie e stolish të çmuara

Miho Papadhimitri-Import aparatesh fotografike e instrumentesh muzikorë

Sulo Puto& Vëllezërit

Vëllazëria J.Pollo-Import motorësh

Vëllazëria Puto-Import automjetesh, gomash, vajrash lubrifikuese e drithëra

Shkodër

Gaspër Çurçia-Import automjetesh e pjesësh këmbimi

Sadik Gruda& Shokët-Import hekurishtesh, bojërash, llak dhe kinkaleri

Ndrek Kaçulini-Import aparatesh radio e aksesorë

Haki Kraja-Import armësh

Smalj Shurdha-Import instrumentesh muzikore e aparatesh fotografike

Xhemal Tafaj-Import artikujsh prej lëkure

Tiranë

Ali Kaceli & Vëllezërit-Import instrumentesh muzikore e aparatesh fotografike

Filip Vesha-Import biçikletash e aksesorësh

Kooperativa Bujqësore e Tiranës-Import pajisjesh për bujqësinë

“S.T.I.D.E”-Import aparatesh radio e aksesorësh

Xhemal Haxhi Xhaxhi-Import artikujsh prej lëkure

Vlorë

Nekip Bega-Import pajisjesh kancelarie

Doga&Gjorgja-Import parfumesh

Albino Frapicini-Import aparatesh radio e aksesorë

Musa Jonuzi-Import hekurishtesh e kinkaleri

Koçi Risilia-Import biçikletash e aksesorësh

Hasim Xhiku-Import artikujsh prej lëkure

Pas publikimit të listës së importuesve dhe eksportuesve të Shqipërisë në vitet ’40, “SCAN” sjell sot pjesën e tretë të raportit të mbretërisë italiane për tregtinë e atyre viteve në Shqipëri.

Në listë janë 200 tregtarë, familje tregtare e kompani të renditura sipas aktivitetit që ushtrojnë dhe sipas qytetit përkatës. Në listën e mëposhtme, disa emra janë të përsëritur për faktin se e njëjta kompani ushtronte aktivitet në sektorë të ndryshëm të ekonomisë.

Tregtarët që ushtruan veprimtarinë në periudhën e pushtimit do të ishin ata që do të prekeshin nga tatimi i jashtëzakonshëm e do të shpronësoheshin pas luftës./Scan/

 

 

TREGTARËTBicaj1-Haiet Halimi2-Kompania Shiroka

3-Vllazën Spahia

Durrës

4-Kompania v.Roço-Tregti mallrash të ndryshme

5-S.A.M shkëmbime mallrash, aksione e obligacione

Kolashin

6-Hamdi Spahia-Kompania

Kukës

7-Vëllezërit Cini

8-Dida (Kompani)

9-Kompania Luli &Dibra

10-Vëllezërit Rizvanolli

11-Riza Rruka( Kompani)

12-Kristo Shiroka

13-Vëllezërit Spahia

14-Vëllezërit Zajmi

Krumë

15-Vëllezërit Zajmi

Shishtavec

16-Beqir Idrizi (Kompani)

Tropojë 

17-Kurhasani (Kompani)

18-Mala Zogu (Kompani)

19-Vëllezërit Spahia

KONFEKSIONE

Shkodër

20-Angjelin Luka

MIELL

Durrës

21-Vëllezërit Ekonomi,rruga Tomson

22-Vëllezërit Shijaku, rruga A. Starace

Sarandë

23-Andrea Harito

FARMACI

Gjirokastër

24-Besim Gega

25-Aleks Ceçi

Delvinë

26-Orest Anastasiadhi, sheshi B.Mussolini

27-Jorgji Pandazi

Shijak(Durrës)

28-Nelki Alite,sheshi Vittorio Emanuele III

HEKURINA

29-Jannetas Aristidhi Basileus

30-Xhevdet Selfo

Delvinë

31-Koço Marango, rruga “Bersaglieri”

Peshkopi

32-Zaraliu (Kompani)

Sarandë

33-Spiro Marango

34-Xhevdet Selfo

35-Michele Zongos & Vellezërit

PRODHIME BULMETI

Krumë

36-Vellëzërit Spahia-Industria e baxhove

Sarandë

37-Abdyl Besho

38-Xhelo Alico

PUNISHTE ULLIRI

Delvinë

39-Edip Çuçi, rruga “Bersaglieri”

Shijak

40-Natale Magnante

SENDE USHQIMORE

Gjirokastër

41-Hamet Dobi

42-Hasan Ali Hasho

43-Andon Kabibi

44-Niko Tola

45-Vheip Hassan & Haki Omar

46-Zoi Liti

Kavajë

47-Sulejman Bejtaga

48-Dervishi Ibra

Korçë

49-Stavri Ballta

50-Th.Boçi& Dh.Petra

51-I.Kaçadani&Toma

52-Kostaq Kaçadani

53-Rexhep Merdani &Shoqëria

54-Vasil Papadhimitri

55-Vëllezërit Papanikolla

56-Vëllezërit Pllaha

57-Vëllezërit Qiriako

58-Vëllezërit Qirinxhi

59-Vëllezërit Turtulli

60-Vëllezërit Zahara

Përmet

61-A.Dilo&Harito

62Themistokli Lamani

SENDE TË NDRYSHME

Çorovodë

63-Muharrem Kapllani

64-Pasho Huso

Delvinë

65-Angelo Abazoglu& Djali, sheshi “B.Mussolini”

66-Vasil Haxhijani, rruga “Bersaglieri”

67-Michele Qirici, rruga “Vittorio Emanuele”

Durrës

68-Skënder Pojani-Fabrikë pijesh, Sheshi I Lirisë

69-Cesare Rollo-Verëra, rruga “Ali Pasha”

Përmet

70-Janaq Joanidhi& Vëllezërit

71-Kristaq Puraveli &Vëllezërit

Peshkopi

72-Shaban Ballança

73-Vllazën Kumbarçia

TREGTI LESHI

Gjirokastër

74-Zoi Liti

Delvinë

75-Remzi Karaliu &Abdyl Tasim-Grosistë, sheshi “B.Mussolini”

TREGTI LËNDE DRUSORE

Berat

76-Kostandin Lefta

77-Ilahi Nepravishta, rruga Mbretnore 189

Korçë

78-Thoma Arrëza

79-Vëllezërit Feltrinelli-Shoqëri Anonime, dru I përpunuar, kompesato etj, rruga “Gj.Kastrioti”

80-Kostaq Ilo

81-Petraq Katro &Irahli

82-Goni T.Katundi

83-Pandeli Nova

84-Vangjel Papaharallambi

85-Qamil Qyteza

86-Hysni Selenica

87-Mitat Vehbi

Sarandë

88-Giovanni Dalera

89-Spiro Marango

90-Coço Papa

91-Michele Zongos& Vëllezërit

ShënaVlash-Durrës

92-Vëllezërit Pasotti-Ndërtime druri

Tiranë

93-Vëllezërit Feltrinelli- Shoqëri Anonime, dru i përpunuar, kompesato etj, rruga “Gj.Kastrioti”

FABRIKE PIJESH

94-Nossi& C.-Fabrikë pijesh alkoolike-Rruga Grigjan

Vlorë

95-Distileria Skanderbeg e R.Allegro-Distilim alkoolesh dhe likerësh

VESHJE

Korçë

96-Fadil J.Garo

97-Kajno&Avakian

MANIFAKTURË

98-Gjirokastër

99-Çioçial Ismet Mujn Vëllezërit

100-Mihal Dilo

101-Leonidha Duda

102-Haim &Marko Bottino

103-Toma Lito

104-Vasil Lito

105-Vëllazëria “Sabri Shtino”

Kavajë106-Vëllezërit KazaziPërmet107-Thoma Lami

108-Sofokli Kaso

109-Sofokli Kondi

110-Andon Vasi

Sarandë

111-Charalamp &Alei Pappas

112-Cohen &Malile (Kompani)

113-Vëllezërit Tonidhi

Shijak

114-Haki Gurabardhi

115-Hysen Kau &Vëllai

116-Rrem Broshi

MERMET, GURË E GRANIT

Durrës

117-Rexhep Çitaku, rruga “Mbretëresha Elena”

MATERIALE NDËRTIMI

Gjirokastër

118-Xhevdet selfo

Berat

119-Konstandin Lefta

Tiranë

120-Enrico Manoni, bulevardi “Benito Mussolini”

MALLRA PËR QEPJE

Gjirokastër

121-Sabri Shtino &  Vëllezërit

MULLINJ DRITHI

Kavajë

122-Irakli Kelaka

Durrës

123-Vëllezërit  Ekonomi, rruga Tomson

124-Vëllezërit Shijaku, rruga A.Starace

Shijak

125-Mersun Deliallisi, sheshi B.Mussolini

126-Ramazan Haxhi Laftiu, te 4 rrugët

127-Natale Magnante

128-Isa Tepshi

OFIÇINË MEKANIKE

Korçë

129-Cili & Vëllezërit

Durrës

130-Giacomo Brida-Koncesionar FIAT

131-Vëllezërit Haveriku

132-Kosta Mano

133-Maritza &Delialliasi, rruga Mbretëresha Elena

134-Giussepe Mazzaroli

135-Vasil Papaj

136-Dhimitër Tezha

VAJ

Delvinë

137-Remzi Karaliu &Abdyl Tasim, sheshi “Benito Mussolini”

FABRIKË MAKARONASH

Shkodër

138-Dragusha &Shoqëria

139-Salih Mehmet Vllazën

LËKURË

Delvinë

140-Theodhor Fidhi & Fëmijët, rruga “Sulejman Delvina”

Shijak

141-Rrem Roshi

Gjirokastër

142-Ferik Habib

143-Z.Fidhi&S.Mosko

144-Thanas Papavangjeli & Djemtë

145-Ramis & Asllan Ismaili

Berat

146-Shaban Dardha, rruga “Mbretnore” 261

Shkodër

147-Pistulli (kompani)

PARFUMERI

148-Gjirokastër

149-Ismail Golemi

PASTRIM ORIZI

Durrës

150-S.K.O

151-Kruja &Myshketa, rruga Tomson

FABRIKA SAPUNI

Korçë

152-Dhimitri Bimbli

153-Fuat Merdani

154-Rako P.Treska

155-Vasil Thanasi

156-Shqa P. Kr.Ambaxhideli & Vëllezërit Bimbli

SHARRA

Korçë

157-Vasil Aleksi

158-Balli Dhardha Sotir T.

159-Bradvica Dhimitri

160-Stefan Dushka

161-Loni Progri

162-Kiço Raci

Orosh

163-Pistulli (kompani)

TREGTI E FABRIKA COPASH PËR VESHJE

Delvinë

164-Giuseppe Cohen & Djali, rruga Sulejman Delvina

165-Vëllezërit Tonidhi, rruga Sulejman Delvina

166-Dimitri Miçulli, rruga Abdyl Frashëri

167-Andon Biçi& Lluka, rruga “Vittorio Emanuele”

168-Aristid Biçi& Oresti, rruga “Vittorio Emanuele”

Peshkopi

169-Imer Maliqi (Kompani)

170-Ramadan Shehu (Kompani)

TIPOGRAFI

Durrës

171-Luigj Curri

BIÇIKLETA E MOTOÇIKLETA

Korçë

172-Bijtë e Ll.Fundos

173-Petraq Ll.Cipi

174-Vëllezërit Preveza

SENDE PËR RROJE

Sarandë

175-Michele Zongos & Vëllezërit

Shijak

176-Abdullah Malltezi

177-Bajram Metalla

KINKALERI

Gjirokastër

178-Xhevdet Selfo

179-Ali Zani

Sarandë

180-Xhevdet Selfo

Shijak

181-Ethem Dizdari

182-Abdullah Malltezi

183-Rrem Turku & Zalla

TREGTI KËPUCËSH E VESHJESH

Gjirokastër

184-Vëllezërit Bakiri

185-Habib Ferik

186-Z.Fidhi& S.Mosko

187-Zija Hasho

GARAZHE AUTOMJETESH

Berat

188-Adem Laro, rruga Mbretnore 32

189-Mehmet, rruga Mbretnore 125

Korçë

190-Haum Beluri

191-Vëllezërit Cili

192-Spiro J.Profiri

193-Xhoxha Themeli

Tiranë

194-Garazh “Diamant”, koncesionar i shoqërisë Alfa Romeo, rruga 28 nëntori.

KANCELARI E LIBRARI

Gjirokastër

195-Ismail Golemi

196-Javer Gorica

Delvinë

197-Gjorgji Gjino, rruga Sulejman Delvina

198-Asim Kalasa-Kancelaria “Venus”, sheshi Benito Musolini

FABRIKE PËLHURASH

Shkodër

199-Vllazën Hoxha

200-Vllazën Musani

 

Kreshnik KUÇAJ/ SCAN