Fitnete Rexha, “Artiste e Merituar” tiranase e lindur më 3 prill të vitit 1933.

Një ndër këngëtaret më të shquara të muzikës popullore të Shqipërisë së mesme, kryesisht të muzikës popullore qytetare tiranase.

Fitnetja bie në kontakt me traditën e muzikës popullore qytetare tiranase në familjen e saj.

Vajza më e vogël e Bab Rexh Delisë “Hero i Popullit”, familja krutane e të cilit njihet për vlerat e traditës, kultivonte prej shumë brezash këngën popullore.

Rreth moshës 15 vjeçare këndon dhe regjistron këngët e para popullore në Radio-Tirana nën shoqërinë e grupit orkestral të Shqipërisë së mesme të drejtuar nga Muharrem Gura ( 2000) dhe Skënder Reka.

Orkestrina përbëhej nga muziktarët Skënder Reka-fisarmonikë, Liu i Nushit dhe Çerçiz Mehmeti-violinë, Reshit Shehu-dajre, Mustafa Zyberi-klarinetë, Riza Selita-kontrabas, Emil Miloti dhe Fadili i Ansamblit të Ushtrisë në kitarë.

Fillimisht fillon punë si këngëtare në Estradën e Tiranës dhe më pas aktiviteti i saj si këngëtare u zhvillua tërësisht pranë A.K.V.P-së në Tiranë deri në daljen në pension në vitin 1981.

Ka regjistruar rreth 200 këngë popullore të Shqipërisë së Mesme.

Akademik. Prof. Çesk Zadeja ka thënë se sa herë të dëgjohet kënga popullore e Shqipërisë së Mesme, gjithmonë do të kujtohet këngëtarja Fitnete Rexha.

Është, thuajse e pamundur të gjesh një vend si Shqipëria e viset e tjera etnike shqiptare, ku të kenë mbetur kaq origjinale, kaq te dashura dhe të ruajtuara pastër, vlerat e vërteta të këngës, melodisë e valles popullore, shqipe.
Pasi, siç dihet gjatë gjithë asaj periudhe të egër degraduese për artin e muzikën, gati gjysëm shekulli të sundimit komunist në Shqiperi e në viset e tjera etnike shqiptare, pësoj ç’do këngë popullore, melodi e valle.

Asgjë, nga kjo gjini nuk i shpëtoj dot realizmit socialist, ku në gjithçka do të “ngjyhej” pak ose shumë, me emrin e diktatorit, ose ‘parrullat’ dhe ‘vepra e partisë’.

Një ndër ato ishte edhe kënga e Fitnete Rexhës, e cila megjithatë thuhet se ruante të pastra e origjinale notat e melodinë mozikore tradicionale të Shqipërisë së Mesme.

Vite më parë në një lagje emigrantësh në Brooklyn, Bensonhurst, gazeta kombëtare Bota sot, mësoi se si mysafire e mergatës shqiptare, kishte ardhur tek djali i saj, Arben Rexha, për vizitë këngëtarja e Shqipërisë së Mesme, zonja Fitnete Rexha, e cila vd, iq nga një së, mundje e rë, ndë, në gusht të vitit 2003.

Disa prej këngëve më të njohura të saj:

Aman Jalla Ç’është Kjo Jetë – Fitnete Rexha

Ç’u Dëshirush Me Të Pa Ty – Fitnete Rexha

Bubullin Ke Shomi Kavajes – Fitnete Rexha

Bukuroshja E Lalës – Fitnete Rexha

Celin Lule Trandafilat – Fitnete Rexha

Cu Qush Heret Sabahile – Fitnete Rexha

Dashurinë Që Kam Për Ty – Fitnete Rexha

Dil Te Shoh Me Sy – Fitnete Rexha

Dy Të Bukura – Fitnete Rexha

Dy Të Bukura Janë Bari – Fitnete Rexha

Edhe Guret E Sokakut – Fitnete Rexha

Erdh Pranvera – Fitnete Rexha

Fërfëlloj Fëllanza N’ujë – Fitnete Rexha

Fustani Me Pika – Fitnete Rexha

Hypi Djali Ne Molle – Fitnete Rexha

Jeleku Kadife – Fitnete Rexha

Karanfili Ne Saksi – Fitnete Rexha

Kënga E Bajram Currit – Fitnete Rexha

Kënga E Sulë Mustafës – Fitnete Rexha

Ke Selvitë E Namazgjasë – Fitnete Rexha

Kendon Bylbyli – Fitnete Rexha

Kenga E Halit Garnise – Fitnete Rexha

Kenga E Rexhep Ademit (Carungut) – Fitnete Rexha

Keputa Nje Trendafil – Fitnete Rexha

Kno Moj Qyqe Se Po Vjen Behari – Fitnete Rexha

Krisi Pushka Gjemoj Deti – Fitnete Rexha

Kumuri E Elbasanit – Fitnete Rexha

Leu Dielli N’at Buzë Mali – Fitnete Rexha

Lule Për Ty Enver – Fitnete Rexha

Ma Mire Ne Fshat Se Ne Qytet – Fitnete Rexha

Ma Ven Qeleshen Mbi Sy – Fitnete Rexha

Martanishin Sun E Shtroj – Fitnete Rexha

Me Gëzim Po Shkoj Në Punë – Fitnete Rexha

Me Shikon Me Buze Ne Gaz – Fitnete Rexha

Merr Gjergjefin – Fitnete Rexha

Moj Dashnore Te Bekofte Perendia – Fitnete Rexha

Moj E Bukura Sy Mëshqerrë – Fitnete Rexha

Moj Tiranë E Bukur – Fitnete Rexha

Mun Aty Ke 7 Zymbyla – Fitnete Rexha

Mun Aty Te Shtatë Zymbylat – Eranda Libohova & Fitnete Rexha

Nje Lulishte Me Trendafila – Fitnete Rexha

Oh Këtë Unazë – Fitnete Rexha

Për Midis Pazarit Të Durrësit – Fitnete Rexha

Po Filloj Me Tu Ankue – Fitnete Rexha

Po Shkon Goca Me Korr Në Arrë – Fitnete Rexha

Qan Lulja Per Lulen – Fitnete Rexha

Shamia E Beqarit – Fitnete Rexha

Te Desha Me Hakikat – Fitnete Rexha

Trëndafilin Kur Ta Dhash – Fitnete Rexha

Une Jam Djal Nuk Jam Plak – Fitnete Rexha

Burimi: Konica.al