Lindi si kompani Jugosllave dhe do ringrihet si krenari e Malit të Zi ?!

Përgatitur nga Petrika Naska

Frigoriferi OBODIN, kjo pajisje elektro-shtëpiake që hyri në Shqipëri në vitet 70-80 dhe shihej si një aksesor luksi. Legjenda që vazhdon të na shërbejë ende në shtëpitë tona. Janë pak të zhurmshëm, por nuk kanë nevojë për ndërhyrje teknike.
Po kush ishte prodhuesi i këtyre elektro-shtëpiakeve dhe çfarë historie ka?

Kompleksi elektro industrial OBOD i ka fillesat në qytetin Cetinje në vitin 1953 (sot pjesë e Malit të Zi dhe ka 18482 banorë). Fillimisht ka aty prodhohej sapun, bojë këpucësh dhe aksesorë të tjerë. Në 1956 ky stabiliment do përqëndrohej në prodhimin e pajisjeve elektrike, për të kulmuar në 1960 me prodhimin e llampave, frigoriferëve, lavatriçeve etj.
Vlen të përmendet bashkëpunimi me firma të njohura italiane për të prodhuar produktet e tyre të patentuara si: 1968 bashkëpunimi me ASPERA, 1970 me INDESIT, 1978 me IBERNA.
Bashkëpunon në prodhim dhe me firmën gjermane BAUKNECHT.
Ka eksportuar gjërësisht në vendet ballkanike, ato europiane dhe SHBA.

Rrënia e kësaj legjende fillon me zjarrin aksidental në 1988 dhe vazhdon me bllokadën ekonomike që OKB i vendosi rregjimit të Millosheviçit.
Prej vitit 2006 qeveria malazeze po ndërmerr reforma për ta rivënë në funksion.

Burimi: KorcaReport.com