Gezim Kruja
Gezim Kruja

Ka lindur ne Shkoder, ne vitin 1939. Karrieren humoristike e ka nisur qe ne moshen 13-vjeçare. Fillimet me Estraden amatore nisin qe ne kohen kur ishte ushtar me 1958. Me pas vazhdon aktivizimin ne vitin 1960 me Estraden profesioniste te Shkodres. Gezim Kruja ka mbaruar ne vitin 1979 Institutin e Larte Pedagogjik, dega e Gjuhes dhe Letersise ne Shkoder.

Ka shkruar 15 komedi, 10 recitate, 2 libra me monologe gazmor. Ka interpretuar mbi nje mije role ne skeçe te ndryshme dhe ka 52 vite qe ushtron profesionin e humoristit.

Ne vitin 2004 ka marre titullin “Krenaria e Qytetit”. Ne vitin 2005 merr titullin “Naim Frasheri i Arte” dhe ne vitin 2010 titullin “Mjeshter i Madh”.

Pak më shumë detaje na jep edhe vetë Gëzim Kruja sapo filloj intervistën me të, duke u shprehur kështu: “Kam lindur në vitin 1939 në Shkodër. Të flas për karrierën time artistike kam shumë. Po filloj që në fëmini, në moshën 13 vjeçare, kur kam filluar me një grup bashkëmoshatarësh në lagje, ku grumbulloheshim të gjithë fëmijët dhe jepnim shfaqje nëpër oborret e shtëpive. Vendosnim një çarçaf për të improvizuar skenën dhe në këto kushte jepnim shfaqje me humor dhe grumbullonim 100-200 lek të asaj kohe prej banorëve të lagjes sa për të blerë topa për të luajtur.

Banorët, që shumica ishin prindër dhe të afërm kënaqeshin me ne dhe gjithmonë kontribuonin, sepse e dinin mirë se çfarë kërkonim. Dhe tani të kthehemi tek tabani: gjyshi im Myrtezai, të cilin nuk e kam njohur, ka qenë bejtexhi dhe ka lënë një shprehje shumë të bukur: Duhani, duhani, çibuk shejtani, i zoti e ban, gomari s’e han”. Unë i kam shtuar edhe fjalën “merre me mend sa mirë na ban”. Kam pasë fatin e keq sepse babai im ka vdekur i ri. Edhe ai ka qenë humorist që shkonte në dasma, pasi në kohën e tyre nuk ka pasur estradë.

Pra i treti humorist dola unë dhe pas meje doli djali im Çlirimi, i cili filloi të aktivizohej që në moshën 13 vjeçare, një djalë simpatik, aktor shumë i mirë, të cilit gjithmonë i kam thënë, bëj si vetja, mos bëj si baba. Përpiqu që t’ma kalosh mua. Edhe pse nuk janë aktivizuar si unë, vëllezërit e mi Shemsi dhe Zydia, kanë lindur humoristë të vërtetë duke plotësuar edhe më mirë këtë gen familjar.