Gjeneral Gramafoni
Gjeneral Gramafoni

Filmi Gjeneral Gramafoni prodhim i vitit 1978.

Regjisor: Viktor Gjika, Skenari: Vath Koreshi, Producent: Shqipëria e Re, Muzika: Aleksandër Peçi.

Përmbajtja e filmit

Në mesin e viteve ’30 fillon penetrimi dhe parapërgatitja e pushtimit Italian të vitit 1939. Halit Berati, një klarinetist virtuoz dhe Parandili ftohen nga një sipërmarrës Italian të inçizojnë në pllaka gramafoni, meloditë e tyre të cilat do të shiten së bashku me muzikën italiane të kohës së fashizmit. Gjatë kësaj kohe fillojnë grevat e punëtorëve të naftës ku Halil Berati është punëtor.

« …çfarë i ndodh një populli para-modern, tradicional, feudal, i cili ndodhet në pikëprerjen e dhunshme me logjikat e rendit kapitalist të pushtuesit, ende jo zyrtar ? Ndoshta kjo është pyetja madhore e regjisorit Gjika që përbën edhe subjektin kryesor të filmit.» (Julian Bejko, Shoqëria e Kinemasë, I, Regjimi i vjeter dhe lufta e popullit, Edlora, Tiranë, 2012, fq.56)

« Te “Gjenerali”, rendi kapitalist vjen nëpërmjet pushtimit, hap pas hapi, pa iu vërsulur institucioneve shqiptare të monarkisë që në çastin e parë. Si një regjim shfrytëzimi, vështirësia e tij e parë është përballja me një realitet të vonuar shoqëror dhe ekonomik. Problemi i tij është se si të shtjerë në dorë pasuritë e popullit, shpirtin krijues, pasuritë natyrore, forcën e punës. » (Julian Bejko, Shoqëria e Kinemasë, I, Regjimi i vjeter dhe lufta e popullit, Edlora, Tiranë, 2012, fq.61)

« Filmi është, një kritikë ndaj kapitalizmit si shfrytëzues jo vetëm i forcës punëtore por dhe e talenteve e pasurive kombëtare të veçanta njerëzore. Në këtë mënyrë rikthehemi te klisheja klasike e epokës totalitare e përfaqësuar dhe në kinemanë tonë: komunizmi kundër kapitalizmit, populli kundër pushtuesit, vlera kombëtare kundër vlerave fluide, e veçanta kundër rrëmujës identike. Kategori armiqësore të shpalosura kryesisht gjatë luftës së ftohtë. Kontradikta që ndodhen në bërthamën e fuqive të mëdha: i civilizuar – i prapambetur, i kultivuar – barbar, të cilat legjitimohen përmes frymës së progresit të të emancipuarit, i mjeshtrit të madh që krijon jo vetëm hierarki vlerore e kuptimore por ndonjëherë edhe raciale. »

Aktorët në role

 • Bujar Lako … Halit Berati
 • Guljelm Radoja … zoti Alberto
 • Kadri Roshi … Parandili
 • Sulejman Pitarka… xha Avdiu
 • Reshat Arbana … kryetari i bashkise
 • Sheri Mita … Mikele
 • Stavri shkurti … xha Braho
 • Mimoza Topalli
 • Petraq Xhillari
 • Muhamet Shehu
 • Adrian Rruga
 • Llambi Kaçani
 • Tinka Kurti … nena e Halitit
 • Dhimitër Orgocka… zoti Misir
 • Adrian Rruga
 • Kastriot Azizaj
 • Sander Prosi … Sefedini
 • Shpëtim Shmili … z. Valeta
 • Sotiraq Çili
 • Piro Kita … Tili
 • Luftar Paja
 • Margarita Xhepa
 • Ilir Erzeni
 • Marko Bitraku … Isufi, xhandari
 • Kiço Keni
 • Dhimitër Greku
 • Gens Hasani
 • Rifat Dajko
 • Lefter Buçko
 • Dhimitër Trajçe
 • Alki Zeqiri
 • Raqi Jankulla
 • Abedin Hajro
 • Laver Bariu
 • Pertef Larti
 • Remzi Lelaj