Nga Kozma Borova

Harte e zones Durres-Tirane e vitit 1914. Sic duket, Durresi ka qene si ishull, i rrethuar nga deti dhe kenata. Kishte lidhje me pjesen tjeter te vendit me Uren e Dajlanit (ne fillim te Shkozetit), dhe nje rruge tjeter prane Bisht Palles.

Durresi dhe keneta ne vitet 20

Keneta ne hyrje te Durresit, vitet 40.

Foto: Luce

Durresi ne vitet 70. Fusha qe duket siper fotos ka qene keneta, e cila ne kete foto eshte e thare. Keneta Durresit eshte rreth 3 metra nen nivelin e detit. Punojne hidrovoret e bisht Palles papushim qe ajo te mos mbushet perseri me uje, kur ka shira. Keto 25 vjetet e fundit e gjithe keneta eshte mbushur me ndertime shtepiash informale te njerezve te ardhur nga zona te ndryshme te Shqiperise

Durresi ne vitin 2013. Dejtkendeshi i kuq i madh (me perafersi) ka qene keneta e Durresit, e thare ne vitet 60. Eshte mbushur me ndertime (shtepi etj) informale keto 25 vjetet e fundit. Edhe brenda vijave te tjera te kuqe (afersisht) jane ndertime (shtepi) informale te ndertuar keto 25 vitet e fundit. Gati te gjitha keto ndertime jane ndertuar pa leje dhe po legalizohen keto vitet e fundit. Te shpresojme qe te jene ndertuar te forta

Nga Kozma Borova, ekskluzivisht per Naishtedikur.info