Kenga “Krisi Topi” degjohet shpesh e kenduar bukur nga Bik Ndoja dhe Shyqyri Alushi .kjo kenge eshte krijuar mbi 245vite me pare. Teksti i kesaj kenge eshte shkruar nga Hysen Dobraçi ,nje nga vjershetoret me te mire te Shqiperise se veriut ne fundin e shekullit te 18-te dhe qe ishte prane vezireve Bushatllinj te Shkodres.

Ne fillim te prillit te vitit 1769 ishin vr are shume shkodrane ne betejen me pronarin e tokave te Zadrimes.Hysen Dobraçi rrinte gjte me luftetaret e kesaj beteje dhe mesonte hollesite.Keshtu kenga qe fillimisht u kendua me saze dhe ishte kenga e trete e ketij autori. Pas nje muaji ai e kendoi para tjereve dhe qe atehere kenga u perhap kudo.


“Moj e vogla si florini” ka lindur me mesin e viteve 20 te shekullit te 19-te.Nje punetor, djale i ri punonte per te pergstite llacin per zgjerimin e sarajeve te vezirit ne Kosmac.Sapo mbaronte punen, ai vishej me rroba te reja dhe shkonte ne Shkoder,ngjitej ne kala dhe kendonte.kaete e bente cdo dite me shkathtesi dhe pastaj ndiqte mejhnet e Shkodres ku degjonte ahengun shkodran ,madje u miqesua me ahenxhijte dhe filloi te kendoj bashke me ta.

Ndertesa perfundoi dhe veziri shtroi nje drke ku froi dhe ndertuesit.Djaloshi filloi te kendonte nje kenge te re qe askush nuk e kishte degjur me pare.Zeri i tij tingelloi aq bukur sa te gjithe e degjonin me admirim.duke kenduar ai e hidhte veshtimin nga dritarja me kafaz pas se ciles e dinte se ndodhej vajza e vezirit.

Ky nervozohet kur veren veshtrimin e djaloshit teksa kendonte .Pasi e ndalon e pyet se kush ishte dhe ky i pegjigjet se ishte djali i Pashes se Ohrit dhe kishte ardhe dhe paraqitur si punetor qe te shihte e lidhej me vajzen e bukur te tij. Une e dua dhe dua ta marrper grua, i tha djaloshi.Pasi verifikoi fjalet e djaloshit ai u martua me vajzen e vezirit ndersa kenges i shtoi dhe dy strofa te reja.

Marrë nga libri Në Shkodër të gjithë këndojnë ” i Isa Alibalit

Burimi: Gazeta Pjace