Nga Vepror Hasani

JA ÇFARË SHKRUAN PIRRO THOMO:

Kështu, Prefektura , ndërtesa e re e së cilës u ndërtua më 1871, ndodhej në lagjen e Lumit, Bashkia, e ndërtuar në 1879, pranë kishës së Shën Gjergjit, Postë-Telegrafa u ndërtua më 1871 pranë Prefekturës.

Në takimin e dy rrugëve (e Rrugës së Pazarit me të Shen Gjergjit), u formua një shesh i vogël. Aty u ngritën një varg dyqanesh, hotelesh e hanesh, si hotel “Metropol”, “Telegraf”, “Kostandinopol”, kazinoja etj, pra ndërtesa me një frekuentim masiv e të dendur.

Nga fundi i shek XIX e fillim i shek XX në këto sheshe u dëndësuan edhe ndërtesat administrative, Bashkia, Prefektura, Gjykata, drejtoria e Financës, një farmaci etj.

(Pirro Thomo, Korça urbanistika dhe arkitektura f. 145-146)

DHE NJE SQARIM TE VOGEL:

Bashkia nuk ka qene prane Kishes se “Shën Gjergjit”, por përballe me Kishen e “Shën Gjergjit”.

Bashkia qe u ndertua prane Kishes, eshte ajo e ish-Pallatit te Kultures qe aktualisht po restaurohet per te qene perseri Bashki. /Naishtedikur.info