Ilir Shaqiri
Ilir Shaqiri

Ilir Shaqiri është këngëtar, autor këngësh dhe shkrimtar shqiptar nga Kosova, është veteran i UÇK-së.

Ilir Shaqiri është autor i 619 këngëve të lehta, popullore dhe folklorike. Ai ka marr pjesë në më shumë se 1000 koncerte dhe përmbi 900 prej tyre janë humanitare.

Jeton në Prishtinë, është anëtar i Lidhjes së Shkrimtarëve të Kosovës, punon në RTK..

Ka lindur më 6 dhjetor 1960 në Burojë, të Drenicës, Kosovë. Mësimet fillore i ka bërë në Turiçec, ato të mesmet për farmaci në Prizren, të lartat në Gjuhë dhe Letërsi Shqipe në Prizren e Prishtinë. Eshtë magjistruar në Letërsi Shqipe (Estetikë dhe Semiotikë).

Për herë të parë para publikut doli në vitin 1978 në Shtëpinë e kulturës në Prizren. Në vitin 1983 në festivalin “Rapsodët Këndojnë” në Drenicë merr çmimin e parë nga juria profesionale. Me Shoqërinë Kulturore “Akumulatori” të Mitrovicës në festivalin e Kaçanikut, në vitin 1984, vlerësohet si interpretues i shkëlqyeshëm.

Së bashku me heroin e kombit shqiptar Hamëz Jashari në vitin 1985 kanë formuar Ansamblin folklorik “Drenica”, dhe të njëjtin ansambël e kanë udhëhequr deri në vitin 1990. Në festivalin “Theranda 85” vlerësohet për interpretim.  Në vitet 1988-1989, mbaroi dy kurse për solokëndim në Tiranë, ndërsa në festivalin “Festarb 1992” në Shkup, festivali i parë ku bashkoi të gjithë krijuesit shqiptarë, ka marr çmimin e parë të publikut.

Morri pjesë në Festivalin e 33-të të Këngës në RTSH (1994) me këngën e Naim Gjoshit, Jam Evropë. Në të njëjtin vit morri pjesë në festivalin ndërkombëtar “Folkmoot USA 1994” në Karolinën e Veriut dhe është nderuar me një çmim special. Në vitin 1995 në festivalin “Kënga Shqiptare” në Prishtinë merr dy çmimet e para, atë të jurisë dhe të publikut, ndërsa në vitin 1997 realizoi filmin televiziv “A.D. – Vite të rëndësishme”, me regjisorin Isa Qosja.

Gjatë vitit 1998 mbajti 109 koncerte në përkrahje të UÇK-së nëpër Evropë: Gjermani, Zvicër, Belgjikë, Angli, Itali, Norvegji, Suedi, Austri, Holandë dhe Shqipëri. Më 6 mars 1999, si anëtar e Trupës Ushtarake Artistike në kuadër të UCK-së, morri pjesë në përvjetorin e parë të rënies së Komandantit legjendar Adem Jashari në Prekaz, gjatë luftës kundër pushtuesit serb,.

Albumet, veprat

 • Djem petrita ka rritë Drenica (1988)
 • Luma e kuqe ka lidhë besë (1989)
 • Falë të qoftë gjaku Kosovë (1989)
 • Fjalët e Qiririt (1990)
 • Plisat udhëtojnë kah dielli, video-projekt (1990)
 • Këngë e rrallë (1991)
 • Kthehu, video-projekt (1991)
 • Këtu kam folenë (1992)
 • Liri, audio dhe video-projekt (1993)
 • Ta shoh blerimin në sy (1996)
 • AD, Vite të rëndësishme (1997)
 • Tingujt e zjarrtë (1994)
 • Këtu shkëlqen plisi (1998)
 • Thirrja e shpirtrave (1999)
 • Clirimtari (1999)
 • Garda e Kosovës (2000)
 • Këngët e Përndritjes (2001)
 • Bota e rinisë (2002)
 • Kujdes lirinë (2003)
 • Ringjallje (1998)
 • Dridhe Shkup e Shkodër (2004)
 • Lugina e dashurisë (2005)
 • E di një këngë për ty (2006)
 • 100% SHQIP (2008)
 • Pranë diellit (2007)
 • Ka botuar 100 këngë, në 100-vjetorin e Pavarësisë së Shqipërisë (2012)
 • Eshtë autor i shumë krijimeve muzikore për filma dokumentarë dhe teatër
 • Herizëm dhe dashuri, autobiografi nga Gjenerali Kudusi Lama
 • Ka krijuar dhe interpretuar mbi 600 këngë në frymën e muzikës së lehtë dhe popullore, shqiptare
 • Ka botuar studimin “Estetika dhe semiotika në krijimtarinë e nënës” (2014)
 • Ka botuar romanin “Tan Temali”, me shtëpinë botuese Toena, në Tiranë (2014)
 • Romanin “Lemza e dheut”, me LSHK , në Prishtinë (2016)
 • Eshtë skenarist i filmit të gjatë artistik “Kangjelet” (2016 – 2017)

Mirënjohjet

Mirënjohje nga Ushtria Clirimtare e Kosovës (1999)

Nderi i Odës Dibrane (2006)

Është dekoruar nga Presidenti i Shqipërisë Bamir Topi me Urdhrin “Naim Frashëri i Artë”.[4] “Artist i Merituar” (2011)

Mirënjohje nga Batalioni i Forcave Speciale të Shqipërisë (2014)

Medalje nga Ministria e Mbrojtjes e Republikës së Shqipërisë (2014)