Komisari Drites
Komisari Drites

Filmi “Komisari i Dritës” u prodhuar 1966 nga regjisori Dhimitër Anagnosti dhe Viktor Gjika,

Skenari: Llazar Siliqi, Producent: Shqipëria e re, Muzika: Tish Daija.

Përmbajtja e filmit

Çlirimi e gjeti Shqipërinë në padije dhe injorancë. Mbi 85 e popullsisë ishte analfabete. Luftëtari i brigadave partizane, Dritan Shkaba, ngarkohet me detyrë që të hapë shkolla në fshatrat e Mirditës krahinë malore në Shqipërinë e veriut. Mësuesi i ri duhet që krahas penës të shtrëngojë fort dhe pushkën. Rreth e rrotull veprojnë banda të armatosura të reaksionit, të cilat bëjnë gjithë përpjekjet për të penguar reformën arsimore në luftë kundër analfabetizmit.

““Komisari” është një film fetar me dy atmosfera: kundër zotave dhe korruptimit të klerikut dhe pro besimit tek feja e re. Viti 1966 nuk është as zbritja e djallit komunist në tokën shqiptare dhe as perëndimi i zotave apo i çdo metafizike. Është rilindja e një feje të re, më të emancipuar, më revolucionare, më praktike dhe unifikuese.”

Interpretojnë

 • Rikard Ljarja … Dritan Shkaba
 • Roza Anagnosti … Rudina
 • Ndrek Luca … Prifti Dom Pali
 • Ndrek Prela … Gjyshi i Dritanit
 • Prend Lekunda … Doda, xhaxhai i Rudinës
 • Mihal Stefa … Shërbyesi i Kishës
 • Reshat Arbana … Nikoll Mustaqeziu
 • Noc Sheldia
 • Mark Kola … Kryetari i Këshillit
 • Liza Vorfi … Dava, gruaja e Prenkës
 • Mario Ashiku … Ndre Gjetani
 • Fejzi Spahiu … Komisari
 • Loro Kovaçi … Plaku Baca
 • Viktor Zhusti … Mark Denina
 • Antoneta Papapavli … Ngjela
 • Vitore Nino … Nëna e Pellumb Currit
 • Viktor Bruçeti
 • Todi Thanasi
 • Sulejman Dibra … Partizani i Plagosur në shtëpine e Dodës gjatë luftës
 • Ermira Lika
 • Adrian Devolli
 • Murat Basha
 • Lazarin Mazreku
 • Gazmend Musaraj
 • Adriatik Bakiraj
 • Bardhyl Baholli
 • Aleksandër Naqi