“Në Shqipëri, shfaqja e filmit të parë i përket vitit 1908 dhe qytetit të Korçës. Sipas të dhënave të kohës, bëhet fjalë për filmin amerikan ‘The Great Train Robery’, i shfaqur me ndihmën e një projektori, që asokohe ishte sjellë nga Selaniku”, – shkruan Girard.

Gerard Girard, në librin e tij mbi fillesat e fotografisë në Shqipëri, dëshmon se filmi i parë që u shfaq në vitin 1908 në qytetin e Korçës, vinte vetëm 5 vjet pas premierës në SHBA, raporton “Albanian Miscellanea”./Konica.al

Përgatiti: Hera Lera