Nga Hasan Bello

Raportet shqiptaro-gjermane ne vitet 1943-1944 kur territoret shqiptare ishin okupuar nga ushtria naziste perbejne nje fushe e cila duhet rishikuar.

Kjo per shkak se pavaresisht situates se krijuar midis komandes gjermane dhe Komitetit te Perkohshem Ekzekutiv ekzistonte nje raport i “cuditshem”. Komanda ne fjale i kishte lene “qeverise” shqiptare dore te lire ne shume drejtime.

Nje konstatim i tille vihet re edhe nga ky dokument i Drejtorise Qendrore te Bankes Kombetare me Komitetin e Perkohshem Ekzekutiv, ku sipas te cilit drejtoria ne fjale, duke u mbeshtetur ne kerkesen e Konsullates Gjermane, i kishte levruar per te dyten here Fuqive te Armatosura Gjermane 5.000.000 franga.

A iu rikthyen ndonjehere Bankes Shqiptare keto borxhe nga ushtria gjermane? Besoj qe jo! Prandaj pervec reperacioneve qe iu kerkuan Gjermanise pas 1945-ses, keto borxhe ishin nje ze i vecante, qe nuk figurojne ne kerkesat zyrtare. /MekuliPress/