Në jetë duhet të jeni të pranishëm. Të jemi fizikisht, në mendje dhe në zemrën tonë dhe kjo është ajo që presim edhe nga njerëzit që janë të rëndësishëm për ne. Nuk ka mungesë më të dhimbshme se ajo e atyre që, pavarësisht se janë pranë nesh, na përqafojnë me indiferencë, mungesë vëmendjeje ose ironi. Disa forma të vetmisë mund të krijojnë shumë vuajtje.

Ata që mungojnë nuk duan të jenë të pranishëm dhe në disa raste krijohen situata komplekse që zgjasin gjatë me anë të gënjeshtrave ose gjysmave të vërteta. Të kesh kokën diku tjetër do të thotë të ndalosh së kushtuari vëmendje asaj që është rreth nesh. Ofrimi i boshllëqeve për njerëzit që janë pjesë e të tashmes tonë është një mënyrë për të lënduar dhe madje edhe për ta mashtruar veten. Nuk është ideale për të dyja palët. Kjo nuk është një lidhje e kënaqshme, e shëndetshme dhe emocionalisht e sigurt. Ka njerëz që thjesht nuk dinë të duan.

Ata nuk dinë si të jenë të pranishëm, sepse konceptojnë vetëm një kufizim: Janë vetëm për veten e tyre. Në realitet, ekzistojnë shumë lloje të mungesave. Kushdo që fillon të mungojë, është vetëm i aftë të ofrojë një lidhje të brishtë, një përqafim të akullt që më shpesh i paraprin një lamtumire, një lamtumire që do të na mbushë me keqkuptim dhe zhgënjim. Ka shumë njerëz që kemi lënë prapa, thjesht sepse lidhjet ishin ftohur, sepse duket se ka sjellë lodhje ose mungesë bashkëpunimi ose për shkak se mungesa ishte e vetmja mënyrë për të mbajtur ekuilibrin. Këto janë procese normale brenda ciklit tonë të jetës.

Është jetësore ta kuptoni se për të ofruar lumturi për njerëzit që i duam, nuk është e mjaftueshme të jesh atje. Është e rëndësishme të mësojmë të jemi të pranishëm jo vetëm për mirëqenien e të tjerëve, por edhe për ekuilibrin tonë psikologjik dhe emocional. Ja se si ta arrijmë këtë: Provoni më shumë dhe mendoni më pak. Jetojeni jetën me të gjitha shqisat tuaja. Jeto të tashmen. Pse nuk je në këtë moment të saktë? Ndoshta je duke kujtuar të kaluarën, duke u ndjerë fajtor për një gabim apo duke menduar për projektin e së nesërmes?

Kthehu, gjithmonë kthehu dhe vlerëso atë që ke para syve, këtu dhe tani. Lidhu me emocionet tuaja të tanishme. Ka të ngjarë që të lidhemi më shumë me emocionet e ditëve të kaluara. Ndoshta nga nostalgjia, nga pendesa…. Megjithatë, e gjithë kjo është vetëm e kaluara dhe e kaluara nuk anulohet as nuk ndryshohet. Mësoni të njihni dhe të jetoni emocionin tuaj të tanishëm. Të qenit i pranishëm ose i munguar gjithmonë varet nga ajo që ndiejmë: Nëse e doni dikë, bëjeni me autenticitet dhe plotësoni hapësirat. Nëse nuk jeni të dashuruar, largohuni pa lënë plagë. /femratnews