Louis Germain David de Funès de Galarza 31 korrik 1914 – 27 Janar 1983 ishte një aktor dhe komedian francez.

Sipas disa sondazheve të bëra që nga viti 1968, ai është aktori i preferuar i Francës – pasi ka luajtur mbi 130 role në film dhe mbi 100 në skenë.

Stili i tij i aktrimit mbahet mend për performancën e tij me energji të lartë dhe gamën e tij të gjerë të shprehjeve të fytyrës dhe teknikave.

Një pjesë e konsiderueshme e aktrimit të tij më të njohur u drejtua nga Jean Girault.

Ai ishte bërë si i shtëpisë në shumë vende si Itali, Greqi, Hungari, Republikën Czecheke, Sllovaki, Belgjikë, Serbi, Poloni, Bullgari, Gjermani, Spanjë, Turqi, Shqipëri, Rumani, Kroaci, ish-vendet e Bashkimit Sovjetik , si dhe Irani.

Megjithatë, ai mbetet pothuajse i panjohur në botën anglisht-folëse. Ai u ekspozua një audiencë më të gjerë vetëm një herë në Shtetet e Bashkuara, në 1974, me botimin e The Crazy Adventures of Rabbi Jacob, i cili u nominua për një çmim Golden Globe./Naishtedikur.info

Përgatiti për Naishtedikur.info – A. Shehi