Tre herë në histori të vendeve të ndryshme, shkurti ka pasur 30 ditë. Kjo ka ndodhur në Suedi më 1712, Rusi gjatë viteteve 1931-1932 dhe sipas një thënje që thotë se nga normalisht muaji Shkurt ka pasur 29 (për vitet e brishta 30 ditë), mirpo perandori Augustin për të barazuar muajin e pagëzuar sipas tij me muajin korrik (Juli- të pagëzuar sipa Jul Cezarit) ka vendosur që Shkurti të ketë 28 ditë (për vitet e brishta 29 ditë).

Janari dhe shkurti kanë qenë dy muajt e fundit që i janë shtuar kalendarit. Në shqip, emri vjen nga fakti që shkurti është muaji më i shkurter i vitit. Në shumë nga gjuhët e tjera, si për shëmbull në Anglisht, emri vjen nga perëndia romake e pastërtisë, Februus.

Çfarë ka ndodhur në 1 shkurt?

Ngjarje

1893 – Thomas A. Edison përfundon kostruktimin e studios së parë të filmit njohur si Black Maria në West Orange, New Jersey.
1897 – Banka Shinhan: Në Souel hapet banka më e vjetër në Korenë Jugore.
1974 – Kuala Lumpur u shpall teritor federal.

1978 – Regjisori Roman Polanski u largua nga Shtetet e Bashkuara ër në Francë pasi u akuzua për pjesmarrje në seks me një 13 vjeçare.
1979 – Patty Hearst u lirua nga burgu pasi u amnestua nga presidenti amerikan Jimmy Carter.
1979 – Ayatollah Khomeini u rikthy në Tehran, Iran as rreth 15 vitesh ekzil.

2005 – Kandaja paraqet Akti Civil Martesorë, duke u bërë shteti i katërt i cili sanksionon martesën e gjinisë së njejtë.

Lindje

1690 – Francesco Maria Veracini, kompozitor italian (v. 1768).
1901 – Clark Gable, aktor amerikan (v. 1960).
1931 – Boris Yeltsin, kryetar i parë Rusisë (v. 2007).
1965 – Brandon Lee, aktor kinezoamerikan po ashtu dhe djali i yllit të arteve marciale Bruce Lee (v. 1993).

1969 – Gabriel Batistuta, futbollist argjentinas.
1971 – Michael C. Hall, aktor amerikan.
1982 – Robert Bojaj – Gazetar, moderator dhe DJ ne RTV21 – Prishtine, Kosove.

Vd

1328 – Charles IV, mbret së Francës (lindi më 1294)/Libri dhe Komenti