Nasho Jorgaqi
Nasho Jorgaqi

Nasho Jorgaqi lindi në vitin 1931 në Fier, Shqipëri është shkrimtar, skenarist, hulumtues dhe studiues shqiptar, doktor i shkencave dhe titullar, është i njohur me titullin “Mjeshtër i Madh i Punës”.

Ai është autor botimesh letrare, skenarësh filmash, përkthimesh dhe botimesh shkencore

Tituj te veprave

 • Dashuria e Mimozës, novelë – 1960
 • Ëndrra dhe plagë, novelë – 1963
 • Posta e Largët, novelë – 1968
 • Shoku, tregime – 1968
 • Qemal Stafa, biografi – 1970
 • Tregime të Mbrëmjes, tregime për fëmijë – 1972
 • Mërgata e Qyqeve, roman, Vol. I, II – 1978, 1979
 • Tregimet e Qemalit, tregime për fëmijë – 1978
 • Atentatori i Perandorit, biografi -1980
 • Tregimet e Pranverës, tregime për fëmijë – 1985
 • Larg dhe afër, udhëpërshkrime dhe meditime – 1987 [1]
 • Udhëve të mërgimit, udhëpërshkrime dhe meditime – 1994
 • Manastiri i dashurisë, proza të shkurtra dhe tregime – 1995
 • Ndëshkimi i Bukurisë, proza të shkurtra dhe tregime – 1998
 • Tomka – 1968
 • Poetika e dokumentit – 1987
 • Udhëtim me Fan Nolin 1995
 • Ka përgatitur për botim vepra të Fan Nolit, Faik Konicës, Mitrush Kutelit, Haki Stërmillit, Lumo Skëndos, etj.
 • Ka përkthyer vepra të Anton Çehovit, Xh. Gollsuorthit, M. Prishvinit, A. Filipit, etj.
 • Udhëtime Letrare – 2001

Botimet shkencore

Në botimet e tij shkencore përfshihen:

 • Antologji për Skënderbeun, (1968)
 • Silueta Letrare, studime – 1976
 • Poetika e dokumentit, studime – 1987
 • Antologji e mendimit estetik shqiptar (1504-1944), 1994[1]
 • Antologji e fjalës së mençur – 1994
 • Udhëtim me Fan Nolin’, (1995)
 • Estetika e fjalës shqipe, (studime, artikuj, ese, 1995)
 • Portrete dhe gjurmime (artikuj dhe studime letrare, 2002)
 • Hire letrare, shpalime historike (studime, vështrime, ese, 2012)

Skenaret

 • Mimoza Llastica (1979)
 • Tomka dhe shokët e tij (1977)
 • Duel i Heshtur (1967)
 • Tana (1958)