Ndreke Shkjezi
Ndreke Shkjezi

Ndrek Shkjezi ka lindur në Shkodër në 4 Prill të vitit 1922. Mbas mbarimit të shkollës shtatë vjeçare do të fillonte të luante në kitarë apo të këndonte në një orkestrinë të vogël. Më vonë do të interpretonte dhe role të vogla në trupa teatrale jo profesioniste. Largohet nga Shkodra menjëherë pas mbarimit të luftës dhe në vitin 1945 së bashku me artistët Naim Frashëri (Artist i Popullit), Kadri Roshi (Nder i Kombit) dhe Mihal Popin (Artist i Popullit) do të themelonte Teatrin e Shtetit që më vonë do të quhej Teatri Popullor (sot Teatri kombëtar). Në kohën e shërbimit të detyrueshëm ushtarak punon në Ansamblin e Ushtrisë . Në Teatër ka luajtur rreth 100 role, kështu mund të përmendim : “Cuca e maleve” e Loni Papës, “Deputeti”, “Fytyra e dytë”, “Halili dhe Hajria” e Kolë Jakovës, “Hamleti” i Shekspirit, “Gjenerali i ushtrisë së vdekur” e Piro Manit (Artist i Popullit), “Gjido” etj. Në kinematografi ka luajtur në më se 30 role të ndryshëm.

Kështu mund të përmendim rolin e tij të pare atë të Jakobinit në filmin “Skënderbeu” që do të jetë edhe filmi i parë Kinostudios “Shqipëria e re” në bashkëpunim me Kinostudion Ruse “Mosfilm”. Më tej do të vazhdonin rolet e tij në filmat “Debatik” në vitin 1961, “Plagë të vjetra” në vitin 1969, “Gjenerali i ushtrisë së vdekur” në vitin 1978, në vitin 1978 në filmin “Radiostacioni”, në filmin televiziv “Kur hidheshin themelet” në vitin 1984, në vitin 1986 “Kur vjen një ditë” etj. Megjithëse del në pension vazhdon interpretimin në filma të ndryshëm si p.sh.:“Rikonstruksioni”, “Këmishët me dyllë”. Ndahet nga jeta në vitin 2000. Për meritat e tij artistike Ndrekë Shkjezi është vlerësuar me Urdhrin “Naim Frashëri”, dhe në vitin 1989 me titullin “Artist i Merituar”.

Kinematografi

1900 — Fletë të bardha………………………Xhaxhai i Kristinës
1990 — Një djalë dhe një vajzë………………………..Gjyshi i Artanit
1988 — Bregu i ashpër………………………………….
1988 — Tre vetë kapërcejnë malin……………………..Një nga fshatarët
1987 — Këmishët me dyllë………………………………Hanxhiu

1986 — Bardhësi…………………………………… …..Gjyshi i gruas shtatëzënë
1986 — Dhe vjen një ditë………………………………Nikolla,po rtieri i Hotelit të Beqarëve
1986 — Fjalë pa fund…………………………………..I apasionuari pas gjyqeve
1986 — Kur hapeshin dyert e jetës……………………..Gjin Kryebardhu
1985 — Mondi dhe Diana……………………………….Peshkata ri

1985 — Të paftuarit………………………………….. .Shefi i Policisë
1984 — Fejesa e Blertës……………………………….Themiu ,babai i Blertës
1984 — Vendimi……………………………………. …Tregtari
1983 — Apasionata…………………………………X ha Nasi,roja e Institutit
1983 — Fundi i një gjakmarrjeje………………………Alushi

1982 — Rruga e lirisë…………………………………….P reng Ujkani
1982 — Besa e kuqe………………………………..Plaku pa shkrepëse
1981 — Shoku ynë Tili…………………………………Mësuesi i Gjeografisë
1981 — Në prag të lirisë……………………………….Hajdar Kasimati
1980 — Skëterrë ’43……………………………………Zoti Kiço

1979 — Ne vinim nga lufta…………………………….Nikollaqi
1979 — Radiostacioni………………………………. …Një nga ish pasanikët
1978 — Gjenerali i ushtrisë së vdekur…………………Ish oficeri
1978 — Kur hidheshin themelet……………..Zeneli
1978 — Në pyjet me dëborë ka jetë…………………..Allaman Uka

1978 — Vajzat me kordele të kuqe……………………Babai i Jetës
1969 — Plagë të vjetra………………………………..Llambi
1963 — Detyrë e posaçme…………………………….Mali
1961 — Debatik……………………………………. …Tregtari
1953 — Skënderbeu…………………………………. .Gjeto Gjokaj