Telefonat celularë dhe tabletat kanë revolucionarizuar mënyrën se si komunikohet edhe mes prindërve dhe fëmijëve, por nëse nuk përdoret me kujdes, ne rrezikojmë të jemi të hiper të lidhur (por vetëm)

Por sa kohë kalojnë fëmijët në tableta dhe telefona mobil sot? Dhe çfarë pasojash mund të ketë për rritjen e tyre? Kjo temë prej kohësh i ka torturuar fëmijët. Por duhet pranuar një fakt: teknologjia tani është pjesë e familjes dhe ka ndryshuar mënyrën se si ne komunikojmë. Jo domosdoshmërisht për mirë. Ndër ekspertët që e konsiderojnë negativ ndikimin dixhital në marrëdhënie është Sherry Turkle, një sociologe dhe psikologe amerikane, e cila vite më parë i vuri një titull librit të saj që nuk ka nevojë për shpjegime: “Vetëm së bashku”.

Një studim britanik i kohëve të fundit i botuar në gazetën ‘Martesa dhe Familja” mori në konsideratë ndërveprimet e vështira midis anëtarëve të së njëjtës familje. Killian Mullan, profesor i Sociologjisë dhe Politikës në Universitetin e Aston dhe Stella Chatztheochari, i cili jep mësim në sociologji në Universitetin e Warwick, analizoi “ditarët e kohës” të mbledhura nga prindërit dhe fëmijët në mes moshës 8 dhe 16 në vitin 2000 dhe më pas në 2015, periudha në të cilën shpërthyen ndryshimet teknologjike. Me habi doli se fëmijët kaluan më shumë kohë në shtëpi në vitin 2015 sesa në vitin 2000: një gjysmë ore shtesë, një orë ndërmjet 14 dhe 16 vjeç. Shumë keq pasi ata madje pranuan të ishin “vetëm” në këtë kohë. Dhe të dhënat treguan se fëmijët dhe prindërit shpenzonin të njëjtën kohë (rreth 90 minuta) duke përdorur pajisje mobile kur ishin së bashku.

Tundimi për të kontrolluar

Është interesante se adoleshentët janë bërë më të përzemërt: “Ka më shumë shqetësim për sigurinë e fëmijëve, kështu që ne përpiqemi t’i mbrojmë ato, edhe nëse në fund rrezikojmë t’i bëjmë më të brishtë”, pohon Laura Turuani, psikologe dhe psikoterapiste e qendrës ‘Milan Minotaura’, e cila merret me shqetësimet e adoleshencës dhe varësitë. “Kodi i nënës” kërkon afërsinë dhe kontrollin dhe mjetet e sotme lejojnë format e mbikëqyrjes që asnjë brez i mëparshëm nuk mund t’i imagjinonte. Në çdo kohë, në sajë të aplikacioneve të gjeolokimit, ne e dimë se ku janë fëmijët apo çfarë media sociale po përdorin. Regjistri elektronik komunikon notat në kohë reale: një djalë i cili merr një 5 nuk mund as të përpiqet ta mbajë të fshehur, me shpresën për t’u rikthyer me një 7. Më e lehtë sesa kur të kthehet në shtëpi, ju do të gjeni tashmë profesorin në dispozicion për përsëritjet, gjithmonë në mënyrë që të parashikohen nevojat. Bota bëhet gjithnjë e më e mbrojtur, që nga fëmijëria. Nëse një student refuzohet, sot një letër nga mësuesit vjen në shtëpi duke i ftuar prindërit për ta përgatitur atë për lajme të këqija.

Fragmente të dialogut

Prandaj, shtëpia shihet si një ambient i sigurt. Por të paktën midis dhomave të bunkerit dhe kuzhinës a kalon informacioni? “Ne komunikojmë në një mënyrë të ndryshme”, shton Turuani, i cili është gjithashtu bashkautor i tërheqjes sociale për adoleshentët, Vetmia e një brezi të superlidhur. “Dialogu është i thyer, shpesh i shkruar ose me mesazhe vokale gjatë ditës. Ne jemi vazhdimisht në kontakt. Është e vështirë të kthehesh në shtëpi në mbrëmje dhe të zbulosh se diçka e rëndësishme ndodhi gjatë ditës, sepse sigurisht do ishte shkruar një mesazh”. Kjo formë e komunikimit nuk duhet të zëvendësojë plotësisht “ballë për ballë” tradicionale, edhe nëse prek lehtësinë e smartfonëve. Asgjë nuk është shumë e ndryshme nga zakoni i vjetër dhe i përhapur për të mbledhur në darkë me televizorin përpara. Sidoqoftë, duke qenë “vetëm bashkë” sot ka një ndryshim në krahasim me vizionin e televizorit të së kaluarës: së pari para ekranit ka pasur një vend dhe për një periudhë të kufizuar, sot ne jemi gjithmonë të lidhur, të arritshëm kudo dhe për këtë arsye është shumë e lehtë “të shkëputemi”.

Nuk është faji i fëmijëve

Një gabim i përbashkët është të fajësojmë fëmijët, të cilët nuk do të flasin, sepse janë shumë të zënë me telefonat e tyre celularë. A jeni i sigurt se ky është rasti? Pra, si e shpjegoni se shpesh janë ata që u kërkojnë të rriturve të fikin telefonin ose PC-në kur ata janë së bashku? “Prindërit janë modele të identifikimit dhe duhet të jenë të qëndrueshëm”, kujton Turuani. “Email-i i punës ha të njëjtën kohë si një mesazh nga e dashura, rezultati emocional është i njëjtë për fëmijën: ju keni të bëni me diçka tjetër, jo me atë. Në shumë vende anëtarët e familjes ushqehen ndaras, disa përpara televizionit, disa në kompjuter, disa për të studiuar, por do të ishte e rëndësishme të ruhej tradita e bashkimit në tavolinë dhe të kalohej gjysmë ore së bashku, për të ndarë përvojat e ditës dhe për të forcuar lidhjen emocionale. Ruajtja e disa çasteve familjare pa teknologji është hapi i parë për t’i lejuar vetes një kohë ‘të shkëputur’ që duhet të mbushet me shkëmbime mendimesh dhe konfidencash”. Pa mashtruar veten, megjithatë, mjafton që të fikësh pajisjet digjitale për të pasur një komunikim të mirë në shtëpi.

Gazeta Shqip