Ky gjerdan prej argjendi që sot Elizabeth Gowing mban në qafë, dhuratë nga bashkëshorti i saj që prej vitesh jeton në trekëndëshin Shqipëri, Kosovë, Angli, u bë shkak që shkrimtarja britanike të kërkonte më shumë mbi origjinën e tij.

Si një Edith Durham e Shekullit XXI, Elizabeth, u zhvendos në Kosovë, nën gjurmët e filigranit, që te nxjerrja nga toka e argjendit e deri te shndërrimi i metalit të çmuar në një vepër arti.

Gjithë këtij hulumtimi Elizabeth Gowing i dedikon një libër, një dëshmi e gjallë mbi filigranin, një zeje unike ballkanike.

“Fija e argjendtë…” është një libër që përmes filigranit rrëfen e dhe historinë e Ballkanit, nga nëntoka te luftërat e viteve ’90.

Të ardhurat nga shitja e këtij libri do t’i jepen romëve e egjiptianëve në Kosovë, dy komunitet me të cilat punon Elizabeth Gowing e për të cilën kryeministrja e Britanisë së Madhe, Theresa May, i dha çmimin e vullnetarizmit “Point of Light”./Konica.al/