Odhise Grillo
Odhise Grillo

Odhise Grillo u lind më 21 mars në vitin 1932 në Vuno të Himarës. Në Vlorë ndoqi shkollën fillore ndërsa të mesmen e vazhdoi tek gjimnazi “Qemal Stafa në Tiranë, ku vazhdoi edhe universitetin në Fakultetin Histori-filologji në degën gjuhë e letërsi shqipe në vitin 1962. Pas mbarimit të shkollës për një kohë të gjatë punoi në revistën “Hosteni” pastaj në “Shtëpinë Qendrore të Krijimtarisë Popullore” e në fund në Shtëpinë Botuese “Naim Frashëri”, në redaksinë e letërsise për fëmijë. Grillo dha një kontribut të madh për letërsinë shqiptare. Ai ka botuar mbi 80 libra për fëmijë në prozë, poezi, studime kritike etj.

Grillo është fitues i dhjetra Cmimeve kombëtare. Ai është shpërblyer dhe mirënjohur nga Qendra Biografike e Cambridge-it në Angli (IBC), nga Instituti Ndërkombëtar i Studimeve të Letërsisë për Fëmijë dhe të Rinj në Mynih. U nderua me medaljen “2000 Milenium” nga Instituti Biografik Ndërkombëtar i Amerikës (ABI).

Odhise Grillo u nda nga jeta në Tiranë më 24 shtator të vitit 2003

Botime:

Shtatë ngjyrat
Ai që mundi perandorin
Balada e burrave të Vunoit
Balada e lirisë
Një zogë e një lule

Zërat e fëmijërisë
Njeriu i natës
Pushkë në bregdetë
Çamçakëzi
Një njeri u bë majmunë
Përtacukët

Historia e Skënderbeut
Lahuta e malësisë
Tradhti në sarajet Topiase
Don Kishoti i Mançës
Erdhi ditë e Arbrit
Erdhi Vjeshta

Thikë Pas Shpine
Përmbledhje me vjersha e poema
Përmbledhje me përralla
Novela e tregime
Romane e novela te ritreguara>/p>

Studime e kritika letrare
Përkthime etj.

Burimi: Gazeta Vatra