Pandi Raidhi
Pandi Raidhi

Pandi Raidhi lindi në 14 prill të vitit 1921 në qytetin e Korçës. Ai nisi karieren e tij artistike ne vitin 1937 ne shfaqen teatrale “Dasma Korcare” ku fitoi menjehere simpatin e publikut Korcar. Mori pjesë në luftën Nacional-Çlirimtare në radhët e Rinisë Antifashiste. Në vitin 1948 pas mbarimit të shkollës së mesme u fut në punë në Teatrin Popullor (sot Teatri Kombëtar) ku interpretoi dramën “Dasma Korçare”. Në vitin 1950 u kthye në teatrin “A.Z.Çajupi” të Korçës ku do të interpretonte me dhjetëra role. Debutimin kinematografik e bëri në filmin e parë shqiptar “Tana” në vitin 1958. Më tej interpretoi në 36 role të tjera të filmave Shqiptar. Roli i tij më i fundit ishte ai i babait të sekretarit në filmin “Njerëz në rrymë” në vitin 1989. Në një karrierë artistike gjysëm shekullore Raidhi ka interpretuar më shumë se 200 role në dramë, komedi dhe opereta.

Ai u kthye shume shpejt në një figurë të dashur dhe shume popullore për të gjithë shqiptarët. Ai kujtohet me respekt për thjeshtesinë buzëqeshjen e ëmbël dhe humorin e tij të hollë. Karakterizohej nga serioziteti i madh për punën. Asnjëherë gjate xhirimit në rolet e tij, kamera dorëzohesh para portretit interesant që ai krijonte.

U nda nga jeta dhe familja e tij në Tiranë në 18 korrik të vitit 1999.

Nderime

Për meritat e tij artistike Pandi Raidhi u nderua në vitin 1975 me titullin e lartë “Artist i Popullit”. Për nder të tij Bashkia e Tiranës i ka dhënë një prej rrugëve të Kryeqytetit emrin e tij. .

Filmografia

Njerëz në rrymë-(1989)
Familja ime – (1987) ….Tasi
Përsëri pranverë – (1987)…Xha Tasi
Rrethimi i vogël – (1986)…shoku Meti
Duaje emrin tënd – (1984)…Thomai

Kush vdes në këmbë – (1984)…Prifti i fshatit
Nëntori i dytë – (1982)…Demir Arbana
Shoqja nga fshati – (1980)
Partizani i vogël Velo – (1980)…Bani i Dukes
Agimet e stinës së madhe (1981)..Sharko Sheqi

Liri a vdekje – (1979)…Çarçani
Ne vinim nga lufta – (1979)
Flamur në dallgë – (1977) (TV)
Përballimi – (1976)…Pllaton Burbuqi
Monumenti – (1976)…Llambro Leka

Tokë e përgjakur – (1976)
Zonja nga qyteti – (1976)…Xha Bakoja
Beni ecën vetë – (1975)…. Xha Thomai
Rrugicat që kërkonin diell – (1975) Jorgo, Pronari i kafenesë
Shpërthimi – (1974)…Lajmja

Shtigje të luftës – (1974) Babai i Shabanit
Krevati i perandorit – (1973) Partizani Meke
Yjet e netëve të gjata – (1972)…Ago Beqoja
Kur zbardhi një ditë – (1971) Xha Loni
Mëngjeze lufte – (1971)…Raqi Teneqenxhiu

I teti ne bronz – (1970) Mullixhiu
Horizonte të hapura (1968) …. Xha Ymeri
Ngadhënjim mbi vdekjen (1967)…Xha Teloja
Vitet e para (1965) …. Kasëmi
Tana – (1958)