Petraq Xhillari
Petraq Xhillari

I njohur si Malua te filmi “Zonja nga qyteti”, Petraq Xhillari një emër i njohur i kinemasë shqiptare, u nda nga jeta në moshën 71-vjeçare.  Petraq Xhillari është aktori i mirënjohur i skenës dhe teatrit shqiptar. Ai ka marrë pjesë në shumë role në teatër si dhe në filma, duke realizuar rreth 50 role në skenë e mbi 10 në kinematografi, kryesisht role karakteri, ndër të cilët mund të përmendim “Gjeneral gramafoni”; “Njeriu me top”; “Kush e solli Doruntinën”;  “Zonja nga qyteti”.

Fëmijëria

Petraq Xhillari lindi në Përmet më 11 qershor të vitit 1943. Në vitin 1995 kreu liceun artistik për pikturë, në 1965 –1969 futet në studion për aktorë pranë Teatrit Kombëtar dhe vazhdon studimet deri në vitin 1971. Këtë vit u emërua aktor pranë këtij teatri. Punoi si aktor në Teatrin Kombëtar deri në vitin 1993, ku realizoi rreth 50 role në skenë e mbi 10 në kinematografi, kryesisht role karakteri.  Në vitin 1995 hap teatrin e parë privat në Shqipëri, “Kafe Teatër 1″, në një sallë me 90 vetë, në të cilin u vunë 4 vepra skenike, ku pjesët “Epopeja e supës” dhe “Në katin e dytë është parajsa” janë më të suksesshmet.

Ndër rolet më të suksesshëm në teatër përmendim rolet në dramën “Njërëz të thellësive”, Thani “Prometeu”, Arseni “Pas provimit të fundit”, Rojtari i varrezës “Kush e solli Doruntinën”, Malua “Zonja nga qyteti”, Spiceri “Romeo e Zhulieta”, etj.  Filmat të tjerë të njohur të aktorit janë, “Watch”! (2008) …. Old father, “Gjurmë në dëborë” (1984), “Agimet e stinës së madhe” (1981), Mesuesi i muzikes, “Intendanti” (1980) “Mysafiri”(1979) Shofer, “Gjeneral gramafoni” (1978), “Nga mesi i errësirës” – (1978) Dyqanxhiu, “I terti” – (1978) Selmani, “Njeriu me top” – (1977) Ndihmesi./pol.al/