Poezia e lashtë shqiptare që ironizonte paranë
Poezia e lashtë shqiptare që ironizonte paranë

Më poshtë mund të lexoni një poezi të Hasan Zyko Kamberit, poetit shqiptar që shkroi në funt të shekullit XVIII një poezi satiriko – thumbuese për paranë:

Paraja

“Mbreti, q’urdhëron dynjanë,

Që ka vënë taraphanë

E i presënë paranë,

Ja di kimenë parasë.

Dhe veziri, q’është veqil,

Zë sikur të bënet’ adil

E mos thotë dot kaly-kil,

Ja di kimenë parasë.

Sheh Islami, q’ep fetfanë,

Që di qitapëtë ç’thanë,

Nukë kaçirdis paranë,

Ja di kimenë parasë.

Myfti edhe myderizë

Edhe kyrra e vaizë

Kanë ujdisur’ iblizë,

Ja di kimenë parasë.

Dhe kadiu i mehqemesë,

Që rri sipër sixhadesë,

Edhe shehu i teqesë,

Ja di kimenë parasë…

Dhe pashallarë, bejlerë,

Edhe avamë të tjerë,

Për para apënë krerë,

Ja di kimenë parasë…

Kadiut, t’i rrëfesh paranë,

Ters e vërtit sherianë,

Për para se ç’e shet t’anë,

Ja di kimenë parasë…”

Andreas Dushi/Konica.al