Nga Kozma Borova

Ne qender te Elbasanit, ndermjet Rrapit te Bezistanit (monument kulture) dhe ish xhamise se pazarit, ndodhej nje bazilike paleokristiane e shekullit V te eres sone, e cila dihej qysh perpara dhe u zbulua ne vitin 2007.

Qendra Elbasanit 1939, pema ne mes eshte Rrapi Bezistanit, xhamia ne mes te fotos eshte xhamia pazarit. Hotel turizmi “Skampa” eshte ndertuar ne vitet 70, diku ne pesen e majte, poshte, te fotos.

Ne mes eshte Rrapi Bezistanit, xhamia ne mes me rreth te kuq eshte xhamia pazarit. Turizmi SKAMPA ndodhej afersisht tek vijat e kuqe. Hamami duhet te jete catia qe duket pak ne cepin poshte majtas (jo i sigurte)

Rrapi i Bezistanit dhe xhamia e pazarit ne 15-4-1941. Fotografuar nga doktor Pierluigi Zamperin, mjek ushtarak ne Shqiperi gjate luftes italo-greke dhe e sjelle nga nipi i tij, z Mario Zauli

I njejti vend ne vitet 70-80. Minarja xhamise ndodhej afersisht tek shenja e kuqe.

I njejti vend ne vitet e fundit. Ndermjet Rrapit te Bezistanit (majtas) dhe ish xhamise se pazarit (poshte me te kuqe), ndodhej nen toke nje bazilike e shekullit te V, e.s. Kujtimet e Abedin Caushit (1894-1966) per te ne vitin 1932. U zbulua ne vitin 2007

Rrapi dhe cezma e bezistanit. Dyqani me ballkon majtas ishte dyqani Muc Shikut per te cilin flitet ne foton e meparshme per baziliken ne 1932.

Materiali u përgatit nga Z. Kozma Borova /Naishtedikur.info