E ndërkombëtarizuar që ta lexojnë edhe evropianët e më gjerë…!

Agim Doçi

QUO VADIS SHQIPËRI!?…

Ej, shqiptarë ju thafshin kraht’
Ju shkoj jeta, kot së koti.
Ju që s’vleni as sa gratë
Kush s’ju don, veç ju dashtë Zoti!…

E shkutë jetën veç me pshtyma
Tre herë n’ditë kërkoni sherr.
“Bijt e shqipes” rritë me kryma
farën tuej Dreqi s’e merr!…

Shkuan shekuj e shkuan mote
endé sot nuk din nga shkon.
Fatkeqsitë e kësaj Bote
Në Shqypni veç i takon.

Rrugë pa rrugë në Shqipëri
Benza, kurva, vijnë e shkojnë
Veç hajduta në Qeveri
pensionista që mallkojnë…

vend ku vritet Deputeti
sikur t’ishte qen rrugaç…
Vrasësi merr Medalje Shteti(!)
Sa hap gojën të thonë: – plaç!

Vend që s’ka Ligje dhe Norma
(nga Athina erdh’ Kushtetuta)…
Vit për vit shpikin reforma(!)
“Dje m’a fute,…sot t’a futa!…”

Vend ku vidhet historija
Origjina e kombit tim!
Vend ku ngrihet qeverija
Të rrëzojë…Shqipërinë(?)

Ndër ministra, shtat janë grekër
gjysh stërgjysh e baballarë
Bajnë orgji e hanë si mbretër
Ku një komb rron si lypsarë(!)…

Ku pëllcet kërrcet dyfeku
Shkollat plot me… heroinë
Ku hedh valle sërbi e greku
Që “mendojnë” për Shqipërinë(!)…

Vend ku çezma e pallatit
Nuk nxjerr ujë por lang fekalesh…
Vend ku vjen hajduti i fshatit
Dhe blegrin me jehon malesh.

Vend ku vjen Cjapi me Zile
Dhe mbush rrugët me kakërdhi
Vend ku shitet krimi me kile
Ku nuk thuret një poezi…

Pse je veshun zhele – zhele?
Dhe dyshoj s’do bahesh kurrë!
Prap me gisht në gojë ti ngele,
“Ballëlarta me Flamurë?”

Ja kaluan 100 vite
Kur në Vlonë ngritën Flamurin
Sot ku je, dhe ku arrite!?
Là më là po ngre ushkurin…

Shtrirë përmbys lëngon mbi glob
Gjakun po t’a thith “shushunja”.
Ke marrë vrapin me galop
Kërmë që qelbesh nëpër plumba…

Ku asht shpirti i Naimit?
Ku asht fryma e At Fishtës?
Ku janë trimat e çlirimit?
Ku janë mendt e F.Konicës?

Janë tek plagët e Kosovës!
Janë tek varret në Çamëri!
Janë tek Fushë e Domosdovës!
Hot e Grudë, Plavë e Guci!

Janë tek britmat e Gjo Lulit!
Huta e gjatë e Boletinit!
Salari dhe djemt e Sulit
Janë tek gjoksi i Azem Trimit.

Njeqind vite shkunë sa ora.
Kujt t’i them: – Të qofsha falë?
Ku janë djemt që kishte Vlora?
Shqipëri moj rrënjëdalë!?..

Zemra ime nis merr vrapin
Don me puth në gjunj Flamurin.
Hajnat rrugën nuk m’a hapin
Hajnat fort shtërngojn ushkurin…

Ia hyp Atit të Inatit
Kaloj male si i marrë
Veç të shkoj tek Guri i Cakut
T’a puth Flamurin Shqiptarë!

Bubazhelë dhe buburreca
Jargë e qurra atdhetare
Para Flamurit seç ngeca
S’pashë anji fytyrë shqyptare!

Hipokritë me dhambë ckërmitur
Njerz që flisnin çuditërisht
Në mes sheshit të uritur
Iso burrash labërisht:

“Po ku je Ismail Vlora?
Ngrihu, zgjohu ti nga gjumi!
Ngrihu burrë e bëja fora.
Shqipërinë e morri lumi!…”

…Dhe u zgjova i trumhasur
ishte andërr… mos e zgjat!
Mosha plakë m’a kishte rrasur…
Kisha pshurrun në krevat!…

*******

Agim Doçi

Quo vadis Albania

Albanian men, your arms be damn
Passed your lives, just in vain,
You are lesser worth than women
None loves you, praise God again!…

Spent your lives spitting in turns
Three times a day want to quarrel
“Sons of eagle” raised on worms
Race refused even by Evil!…

Centuries passed, and years furled
To find your bearings you feel the loss.
All the misfortunes of this world
In Albania you come across.

In Albania on paths and ways
Benz and whores to and fro,
In the Government only thieves
Retirees cursing in raw…

Land where the MP is easily killed
As if a stray dog to the worst
Killer gets medal for mission fulfilled
Once you do speak, they just say: cursed!

Land of outlaws and of no Norms
Constitution had come from Athens
Year after year making reforms
Yesterday you bit me, today’s my vengeance!…”

Land of history robbed away
As well as my nation’s origin
Government formed just to betray
Whole Albania to fall in (?)

Among the ministers seven are Greeks
From their fathers and forefathers
In big orgies they eat like kings
Whereas the nation lives as beggars (!)…

Where the rifles fire around
Schools are stuffed with heroin
Serbs and Greeks dancing around
“Thinking” of Albanian flourishing (!)…

Land where water-system linkage
Sewage water brings for drinking
Thief that comes down from the village
Echoing like mountains in bleating.

Land where scapegoat rings its bell
Laying the streets with its hot dropping
Plenty of crime coming from hell
No one poetry is now writing.

Why are you in a shabby gown?
That you’ll prosper I surely doubt
Again you find yourself let down
“Raising the flag round about?”

One hundred years elapsed so fast
When in Vlora the flag was raised
where are you today at last
Tightening the girdle upper your waist

Lying facedown ailing on globe
Your blood is sucked by the leech
You’ve been running in furious gallop
Carrion decaying through bullets screech…

Where is today Naim’s soul?
Where is today Father Fishta’s spirit?
Where is today the liberators’ goal?
Where are F.Konica’s ideas to inspirit?

At Kosova’s wounds and strain!
At the cemeteries in Çameri!
They’re at Domosdova’s plain!
At Hot, Gruda, Plave and Guci!

At brave Gjo Luli’s scream and roar!
At Boletini’s longer rifle!
At sons of Sul at Salari’s war!
They’re at valiant Azem eyeful.

A hundred years as if an hour
To whom to say: – I owe you?
Where are the boys once in Vlora
Oh Albania the uprooted slew!?

My heart starts to run afore
To kiss the flag is down knelt
Thieves are now blocking my core
Thieves are fastening the belt…

I do saddle the horse of ire
Through the mountains as mad
To Caku’s Stone to go aspire
To kiss the Albanian Flag in red!

You caterpillars maggots on top
National snotty-slaver race
Before the Flag when I did stop
I didn’t see an Albanian face!

Hypocrites, teeth like a monkey
Surprisingly talking was the throng
Amid a square terribly hungry
To sustain a tone of Laberia’s song:

“Where are you Ismail Vlora, blest?
Rise, wake up from the deep sleep
Awake you man and do your best
For Albania’s drowned into the deep!…”

Then I woke up scared a bit
it was a dream too long a thread!
Age made a fool out of it
As I had pissed in my own bed!

*******
Translation from Albanian into English
by Alfred Kola
Korçë, March 3, 2019