Dita e Verës është një festë me origjinë të lashtë në Shqipëri e tashmë kjo është kthyer edhe në një festë kombëtare zyrtare.

Për ritet e kësaj feste është shkruar vazhdimisht dhe nga shumë autorë. Ajo që bie në sy është se festimet kanë elemente të ndryshëm në zona të ndryshme, edhe pse Elbasani është qyteti simbol i kësaj feste. E disa nga këto elemente evidentohen edhe në një botim të vitit 1944, një nga shumë vëllimet e “Visaret e Kombit”, botim i Ministrisë së Arsimit.

Në botimin e 13 të “Visaret e Kombit”, janë përfshirë materialet e mbledhura nga mësues të zonave të ndryshme të vendit për zakonet familjare e festimet e ndryshme.

E në këtë botim jepen edhe detaje të ndryshme të mënyrës sesi festohej Dita e Verës në fshatra të tjerë të Shqipërisë, shkruan SCAN.

SCAN